Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Löydä oma ehdokkaasi eduskuntavaalikoneesta – Tutkija: Vaalikoneet sopivat erityisen hyvin juuri eduskuntavaaleihin

Mediatalo Keskisuomalaisen ja PunaMusta Median lehtien eduskuntavaalikone on avattu. Vaalikone julkaistaan noin 70:ssä verkkolehdessä. Vaalipiireistä koneessa ovat mukana Helsinki, Uusimaa, Häme, Pirkanmaa, Kaakkois-Suomi, Savo-Karjala ja Keski-Suomi.

– Vaalikone on tekniikaltaan täysin uusittu. Tavoitteena on ollut tehdä koneeseen osallistuminen helpommaksi ehdokkaille sekä tarjota käyttäjille entistä sujuvampi ja selkeämpi apuväline sopivan äänestyskohteen löytämiseksi, sanoo sisällöntuotannon kehityspäällikkö Juho Hämäläinen Mediatalo Keskisuomalaisen digiyksiköstä.

Vaalikoneen toteuttaa suomalainen Webscale-yhtiö. Kone on maksutta avoinna kaikille. Vaalikone löytyy täältä.

Vaalikoneessa on 15 valtakunnallista kysymystä sekä joukko paikallisia kysymyksiä. Niiden määrä vaihtelee alueesta riippuen.

– Olemme pyrkineet kysymään ehdokkailta sellaisia kysymyksiä, jotka ovat relevantteja, kuuluvat kansanedustajan vastuulle ja kiinnostavat lukijoita, Mediatalo Keskisuomalaisen vaalikoneesta vastaava sisältöjohtaja Markus Pirttijoki luonnehtii.

– Aihepiireistä turvallisuus on tässä vaalikoneessa noussut korostetusti esiin, kun turvallisuusympäristö maailmalla on muuttunut.

Vaalikoneet sopivat kaikista vaaleista erityisen hyvin juuri eduskuntavaaleihin, arvioi valtio-opin väitöskirjatutkija Veikko Isotalo Helsingin yliopistosta.

– Eduskuntavaaleissa vaalikoneen kysymyksillä on mahdollista kattaa valtakunnalliset poliittiset kysymykset hyvin laajasti. Kuntavaaleissa kysymykset ovat niin paikallisia, että vaalikoneen kysymyksiä voi olla vaikea sovittaa jokaiseen kuntaan sopiviksi, Isotalo vertaa.

– Eduskuntavaaleissa vaalikoneen käyttö on myös koettu hyödyllisemmäksi kuin esimerkiksi presidentinvaalissa, koska ehdokkaita on paljon enemmän.

Vuosien saatossa vaalikoneiden käyttö on Suomessa lisääntynyt ja käyttäjäkunta laajentunut.

– Ensimmäisten vaalikoneiden käyttäjät olivat korkeasti koulutettuja ja politiikasta kiinnostuneita nuoria. Edelleen nuoret käyttävät vaalikoneita ahkerammin kuin vanhemmat, mutta käyttö on kasvanut huomattavasti kaikissa ikäryhmissä, Isotalo sanoo.

Edellisten eduskuntavaalien alla jo noin puolet äänioikeutetuista käytti vaalikonetta.