Taidemaalari Juho Rissasen (1873–1950) juhlavuotta vietetään Kuopiossa monipuolisen kulttuurikattauksen muodossa, kun paikalliset kulttuurilaitokset ovat yhdistäneet voimansa.
Kuopion taidemuseossa ja Kuopion korttelimuseossa avautuvat syksyllä näyttelyt Juho Rissasen elämään ja taiteeseen liittyen. Luvassa on myös lapsille ja nuorille suunnattuja työpajoja.
Kuopion kaupunginteatterissa lokakuussa kantaesityksensä ja ensi-iltansa saa nilsiäläisen Antti Heikkisen käsikirjoittama näytelmä Maalari – Juho Rissanen.
– Olin Helsingissä lukemassa jotakin äänikirjaa. Seisoskelin hotellin sisäpihalla, kun Kuopion kaupunginteatterin johtaja Tommi Auvinen soitti ja kysyi, kirjoittaisinko näytelmän Juho Rissasesta kaupunginteatterille. Vastasin saman tien että kyllä, Heikkinen taustoitti tiedotustilaisuudessa Kuopion museolla.
– Lapsuudenkodissani ei hirveästi taiteilijoista keskusteltu, varsinkaan taidemaalareista. Jos taiteilijoista keskusteltiin, niin varmaan ennemminkin Jaakko Teposta tai Veikko Lavista. Mutta Juho Rissasesta meillä puhuttiin johtuen siitä, että hän oli minun isomummoni serkku, Heikkinen mainitsee.
– Isomummoni oli kertonut miniälleen eli mummolleni ajasta, kun Juho oli Nilsiässä ja maalasi Nilsiän kirkon alttaritaulua. Saimi Julin, jonka kanssa Juholle syntyi suhde, oli isomummoni bestis eli paras kaveri. Juttu on jollakin tavalla pyörinyt päässäni, ja olen joskus siitä kirjoittanutkin kolmiosaisen fiktiivisen jatkokertomuksen paikallislehti Pitäjäläiseen.

Käsikirjoittaja Antti Heikkinen kertoo, että näytelmäteksti tarkentui lopulta ajanjaksoon, jolloin Juho Rissanen maalasi Nilsiässä alttaritaulua.
– Ajanjaksoon, josta itse eniten tiedän ja joka ehkä omalta kantiltani katsottuna on mielenkiintoisin Juho Rissasen elämässä, hän toteaa.
– Kyseessä on fiktiivinen näytelmä, joka on tositapahtumien innoittama. Siitä on turha ryhtyä etsimään virheitä laskien. Jos jotakin faktaa on ollut tiedossa, olen yrittänyt sen mahdollisimman hyvin sinne istuttaa. Luentomainen jutun ei pitäisi olla, vaan tarina ihmisistä, jotka ovat eläneet siinä ajassa ja tehneet niitä asioita, joita ovat tehneet, hän mainitsee.
– Kyseessä on varsin mielenkiintoinen mies. Mielenkiintoisia ovat myös vastakkainasettelut. Taiteilija, joka kuitenkin on kansanmies, saapuu erämaan korpikylään, jossa on hyvin vahva körttiläinen mentaliteetti. Siinä on tiettyä törmäystä ja ristiriitaa löydettävissä. Kyseessä on myös rakkauskertomus, joka perustuu tositapahtumiin.
Pääroolin näytelmässä tekee Ilkka Pentti. Teoksen ohjaa Taava Hakala.
– Kun nyt ollaan Nilsiässä ja Rissanen maalaa alttaritaulua, ehkä myöskin kipuilee lähtemisen ja jäämisen kanssa, ja sitten vielä vielä mukana on körttiuskonto, niin minulle tärkeä on sana pyhä. Ollaan pyhän äärellä, sen taiteilijuuden pyhyyden ja uskonnolisen. Jopa näyttämöä ajatellaan joskus pyhänä paikkana. Pyhän läsnäolo ja taiteilijuuden vertautuminen uskontoon ja henkisyyteen. Siitä minun mielestäni löytyy tulokulmaa näytelmään, Hakala pohtii.
Kuopion kulttuurihistoriallisen museon näyttelyistä vastaava intendentti Heta Pekkarinen valottaa, että Kuopion korttelimuseon Juho Rissanen meillä ja maailmalla -näyttely käsittelee Rissasen lapsuus- ja nuoruusvuosia Kuopiossa. Näyttelyssä hyödynnetään paitsi museon kuva-arkistoa, myös kotiseuturakkaan, ulkomailla asuneen Rissasen museon kokoelmiin lähettämiä esineitä Aasiasta ja Afrikasta.
– Soittimia, koruja ja erilaisia patsaita, Pekkarinen luettelee.
– Kaikilla museoillamme on kokoelmissaan jotakin Juho Rissaseen liittyvää. Hän on lähettänyt matkoiltaan niin espanjansammalta kuin jäkälää sekä kirjeitä ja piirustuksia tallennettavaksi jälkipolville.
Kuopion taidemuseon intendentti Marja Louni kertoo, että heillä inventoituja teoksia Juho Rissaselta on melkein 500 kappaletta.
– Pääosa syksyllä avautuvan näyttelyn teoksista on omista kokoelmista, mutta lainaamme myös yksityisihmisiltä joitakin teoksia ja muiden museoiden kokoelmista valikoiden. Uskallan luvata, että meillä tullaan näkemään myös teoksia, mitä ei Euroopan mantereella oli viime vuosikymmeniin nähtykään. Postia Amerikasta odotellaan, isoja paketteja, Louni sanoo Juho Rissanen – Kuvauksen vilkkaus -näyttelyyn liittyen.
Juho Rissasen syntymästä tulee tänään kuluneeksi 150 vuotta.