Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiertelemättä | Näkökulma: Olisiko Kuopion kaupunginjohtajan hakua syytä jatkaa?

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen aikakaudella Kuopio on noussut suomalaiskaupunkien ranking-listan kärkisijoille. Pirhonen on supliikkimies. Hän on taitavasti pyöritellyt poliitikot puolelleen ja sidosryhmät kehräävät kuin kissanpennut Pirhosen ympärillä. Alaiset ovat joskus arvostelleet sukkelasanaisen miehen ripeitä piruetteja, mutta kritiikkihän kuuluu jokaisen kaupunginjohtajan luontaisetuihin. Kaupunki voi ojentaa kiitollisena kukkakimpun eläköityvälle Pirhoselle.

Ikävä tulee Pirhosta, kun vilkaisee uuden kaupunginjohtajan hakijoiden listaa. Osa 14 hakijasta on postittanut hakemuksen huumorimielessä. Listalla on muun muassa valtakunnan huippupaikkoja hakenut mysteerimies Peter Marks, pienen kunnan liikuntasihteeri, Parkour-yrityksen työnantaja ja yksi ylioppilas. Osa hakijoista on taantuvien kuntien johtajia, jotka haluaisivat sulan hattuunsa ennen eläkepäiviään.

Hyvälle headhunterille olisi työtä tarjolla.

Entinen Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen on sinänsä meritoitunut hakija mutta leimallisesti sote-mies. Kuopion brändinrakentaja Kirsi Soininen on myönteinen ja hyvää tarkoittava kehittäjä, mutta jaksaisiko hän vääntää ajoittain ilkeäksi heittäytyvien poliitikkojen parissa? Avin johtaja Soile Lahti on ollut Vetrean, Fimean ja Maaningan puikoissa. Parhaiten hänet tunnetaan aktiivisesta some-viestinnästä. Nykytrendin mukaisesti Lahti tykittää selfie-kuviaan yhtä avoimesti someen kuin monet perhealbumiinsa.

Kuntien kaltaiset organisaatiot puhuvat ketteryydestä, mutta rekryissä suositaan turvallista ja valitsijoiden itsensä näköistä ennustettavaa henkilöä. Poliitikoilla on riski hakea jäsenkirjajohtajaa tai ihastua ehdokkaan byrokraattisiin ansioihin. Menestyvän kaupungin ykköslobbariksi ei sovi tylsä ja hidas hallintonikkari eikä mikään työharjoittelija.

Olisiko Kuopion kaupunginjohtajan hakua syytä jatkaa? Kiinnostaisikohan paikka nykyistä Itä-Suomen Keskon aluejohtaja Jere Penttilää, jolla on kokemusta kunnanjohtajana ja kuntien johtotehtävistä? Tai Oulun määräaikaisena kaupunginjohtajana ollutta Päivi Laajalaa? Laajala on työssään nähnyt, mikä on menestyvän kaupungin resepti. Laajala hävisi 34-33 kauppatieteiden tohtori Seppo Määtälle, kun Oulu valitsi kaupunginjohtajan seuraavaksi 6 vuodeksi.

Tai olisiko Tampereella tai Turussa potentiaalisia johtajatyyppejä? Antaisiko suostumuksensa Suomen Yrittäjien puheenjohtaja, Hesarin entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen? Pentikäisellä on jo kesämökki Lapinlahdella.

Voisivatko kotiseuturakkauden nimissä olla käytettävissä Kuopio-Siilinjärvi -akselin voimakaksikko, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi tai ex-pääministeri Jyrki Katainen? Kaupunginhallitus aloitti eilen tiistaina haastattelut. Suosittelen uutta hakua. Hyvälle headhunterille olisi työtä tarjolla.