Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion joukkoliikenteen seniorialennus jakaa mielipiteitä – "Eihän se perushinta niin paha ole etteikö sitä voisi välillä maksaa"

Nimimerkki Centinvenyttäjä eläkeläinen harmitteli linja-autojen senioritaksoja 25. tammikuuta julkaistun Viikkosavon mielipidesivulla. Waltti-seniorilipulla on mahdollista matkustaa alennettuun 1,5 euron hintaan kello 9–14, muulloin hinta on 2,5 euroa.

Vilkku-seniorikortin päivätaksa – "Taas meni euro ylimääräistä, vaikka kuinka yritti"

– Apteekissa on jonotettava, eikä auta vilkuilla kelloon, vaikka se lähestyy uhkaavasti kello 14 maagista rajaa. Taas meni euro ylimääräistä, vaikka kuinka yritti tekopolvien tai kyynärsauvojen kanssa kiirehtiä aiempaan bussiin! kirjoittaja huomauttaa.

Kysyimme katugallupissa, mitä mieltä kuopiolaiset ovat erityisesti seniorilippujen hinnoista.

– Aikaväli saisi olla vähän pidempi. Toki siinä alkaa tulla ruuhka-aika pian vastaan, mutta olisi vaikka kello 15 asti, eräs vastaajista toivoi.

Bussia odottanut Sirkka Lapveteläinen on samalla kannalla Centinvenyttäjä eläkeläisen ja anonyymin vastaajan kanssa.

– Saisi se jatkua pidemmälle iltapäivään. Moni harrastus on kuitenkin vasta ilta-aikaan.

Lapveteläinen kuljee linja-autolla oman arvionsa mukaan keskimäärin kerran viikossa. Välillä menoa voi kuitenkin olla useamman kerran viikkoa kohti ja joskus taas tulla reissuttomia kausia.

– Kun käyn bussilla jossain, pyrin ajoittamaan menoni niin, että esimerkiksi lääkäri olisi heti kello 9:n jälkeen.

Kuopion kaupungin joukkoliikennesuunnittelija Jukka Räsänen kertoo, että seniorialennuksella halutaan ohjata matkustusta ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Sen vuoksi seniorialennuksen aikavälin laajentaminen ei ole suunnitelmissa.

– Etuudella halutaan osittain tukea ikäihmisten liikkumista ja kannustaa joukkoliikenteen käyttöön, mutta erityisesti tällä halutaan ohjata liikkumista ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Näin saadaan tasattua kysyntää ja tehostettua liikennettä, Räsänen perustelee.

Pysäkiltä tavoitettu Sisko Lappalainen kertoo kulkevansa bussilla suhteellisen harvoin. Sen vuoksi hän ei myöskään käytä seniorialennukseen oikeuttavaa Waltti-arvolippua. Hän harkitsi sen hankkimista täytettyään 65 vuotta, mutta lopulta totesi, ettei tarvetta ole niin paljon että se kannattaisi. Hän saa usein myös tyttäreltään tarvittaessa kyydin kaupoille. Lisäksi hän tapaa tehdä niin, että kävelee kotoaan keskustaan ja kulkee bussilla takaisin.

– Eikä se linja-autolla kulkemisen perushinta niin paha ole etteikö sitä välillä voisi maksaa. Menoja ei muuten kuitenkaan ole niin paljon, hän perustelee.

Lappalainen kertoo, että hänen seniorialennusta käyttävät tuttavansa ovat olleet pääosin tyytyväisiä alennukseen.

– Monelta olen kuullut, että 9–14 on hyvä aika – ei iltasella enää niin tule liikuttuakaan.

Ehdotuksia uusista alennusryhmistä tulee säännöllisesti, Jukka Räsänen kertoo.

– Joukkoliikenneviranomaisen tehtävänä on kuitenkin tarjota esteetöntä, kohtuuhintaista ja helppokäyttöistä joukkoliikennettä kaikille asiakkaille. Joukkoliikenteen lippuvalikoiman selkeys ja hallittavuus ovatkin tässä keskeisessä roolissa.

Alennusryhmille suunnattujen etuuksien suuruus ja myöntämisperusteet vaihtelevat Räsäsen mukaan hieman asiakasryhmittäin.

– Taustalla yleensä on kuitenkin joko vakiintuneet käytännöt etuusryhmistä tai merkittävän asiakasryhmän houkutteleminen joukkoliikenteen käyttäjäksi.

Alennusryhmien lisäksi on joukko erityisryhmiä, joille joukkoliikenteen käyttäminen on maksutonta. Tällainen ryhmä ovat esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvat.

– Heille matkustus on maksutonta joukkoliikenteen käytännön toimivuuden ja sujuvuuden varmistamiseksi, Räsänen kertoo.