Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit | "Kovan luokan osaajille ei riitä, että on koti, työ ja koulu" – Työllisyys puhutti Kuopion Yrittäjien vaalipaneelissa

Kuopion Yrittäjien eduskuntavaalipaneelissa keskiviikkona 15. maaliskuuta puhuttivat muun muassa tuottavuus, koulutus sekä valtionvelka.

Ofision juhlatilassa järjestetyssä paneelissa keskustelivat Yrittäjien jäsenet Marja Berg (vihr.), Markku Eestilä (kok.), Sari Järn (sd.), Kari Riihola (kok.), Markku Rossi (kesk.), sekä Jaana Turunen (kok.).

Paneelissa keskusteltiin julkisesta velkaantumisesta, yrittämisen ja työn verottamisesta, työllisyyttä kohentavista uudistuksista, uudelleenkouluttautumisen mahdollisuuksista sekä tutkimusten ja kehittämisen investoinneista.

Työllisyyden ja tuottavuuden kohentamisen työkaluina panelistit väläyttivät esimerkiksi koulutukseen satsaamista ja byrokratian purkamista.

– Minä ottaisin kiinni koulutuksesta. Meillä on valtava määrä nuoria, jotka eivät työllisty. Heidän pitäisi saada myös kunnollista koulutusta. Ajan Saksan kisällimallia oppisopimuskoulutuksessa: että nuoret hankkisivat myös teoriaosaamista työpaikalta, Markku Rossi kommentoi.

– Tulevaisuudessa opiskellaan työpaikoilla. Tärkeä kysymys tässä on se, kuinka työntekijät saataisiin innostumaan opiskelusta. Mitä jos työntekijä suorittaisi erilaisia osaamismerkkejä, ja kun on suorittanut merkin niin saisi enemmän palkkaa? Sari Järn ehdotti.

– Se, että ihmiset osaavat asioita paremmin, nostaa tuottavuutta. Eli satsaisin koulutukseen. Ovathan yritykset ja työnteko myös yhteiskunnan voimavara syrjäytymisen ehkäisyssä, Kari Riihola huomautti.

Jaana Turusella oli kolme lähtökohtaa työllisyyden parantamiselle: liikenneyhteyksien kehittäminen, maahanmuuttajien helpompi työllistäminen ja byrokratian purkaminen prosessien nopeuttamiseksi. Muut ehdokkaat olivat myötämielisiä:

– Työntekijöitä on pakko tuoda ulkomailta. Kotoutumisessa työnteko on paras lääke: ihan sama että mitä työtä tekee, kieltä oppii siellä, Markku Eestilä totesi.

– Jos halutaan kovan luokan osaajia ei riitä, että on työpaikka, koti ja koulu. Puitteidenkin on oltava kunnossa, ja tässä nousee esille esimerkiksi kulttuuripalveluihin investoimisen tärkeys, Turunen täydensi Eestilän kommenttia.

Aivan keskustelun alussa syvennyttiin julkiseen velkaantumiseen ja siihen, mitä panelistit olisivat valmiita leikkaamaan ja mikä saksilta säästyisi. Kuopion ja Pohjois-Savon alueella liikenneyhteydet nousivat erityisesti tekijäksi, johon ehdokkaat mieluusti panostaisivat leikkaamisen sijaan.

– Tiestöön ja raideliikenteeseen investoiminen tuovat työllisyyttä alueelle, Marja Berg huomautti.