Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit | ”Hoitoala on kriisissä ja vanhusten asiat ovat retuperällä” – Kyselyyn vastanneet vaativat lisää resursseja

Oman ja eduskuntavaaliehdokkaan arvomaailmojen pitää kohdata.

– Ehdokkaan ja oman ajatus- sekä arvomaailman pitäisi kohdata.

Näin totesi kätilöksi opiskeleva Vanamo Lindroos, kun Viikkosavo jalkautui kaupungille kysymään kansalaisilta, millainen on hyvä eduskuntavaaliehdokas ja millä perusteella ihmiset valitsevan oman ehdokkaansa.

Kysyimme myös, mitä asioita kansalaiset toivovat eduskuntaan valittavien ajavan ja mitkä asiat pitää laittaa ensi töiksi kuntoon.

– Sanoista tekoihin. Ahdingossa olevalle hoitoalalle pitää lisätä resursseja. Lisää palkkaa ja työolot nykyistä paremmiksi, Lindroos pohti.

– Alan houkuttelevuutta pitää lisätä. Tarvitaan myös positiivista palautetta ja puhetta alasta. Yleistä asenneilmapiiriä pitää kohentaa, hän arvioi.

Äänestämistä Lindroos pitää vaikuttamisen mahdollisuutena.

– On myös oikeus vähän kitistä, jos on äänestänyt.

Vaalikoneita hän kertoo hyödyntäneensä puoluetta ja ehdokasta etsiessään.

Samanlaiset arvot nosti esille myös Joonas Paukkunen kysyttäessä, millainen on hyvä ehdokas ja millä perusteella oma ehdokas valikoituu.

– Puolueellakin on vaikutusta, koska puolueet päättävät asioista, hän totesi.

Paukkunen pohti, että hoitajapulalle pitää tehdä jotakin.

– Myös velkaantumista täytyy suitsia, hän sanoi.

Raili Hämäläinen pitää äänestämisen mahdollisuutta saavutettuna etuna.

– Etua kannattaa hyödyntää. Joskus yksikin ääni voi ratkaista, hän huomautti.

– Olen käynyt joka kerta äänestämässä.

Hämäläinen nosti myös esille hoitoalan tilanteen.

– Hoitoala on kriisissä ja vanhusten asiat ovat retuperällä. Kotipalvelun hoitajista on huutava pula. Työtaakka on kova.

Nimettömänä vastannut henkilö pitää hyvänä eduskuntavaaliehdokkaana henkilöä, joka tietää yleisesti paljon asioista ja joka esittää asiansa uskottavasti.

– Yleistietoa pitää olla. Jos on jonkin alan erityinen asiantuntija, voisi keskittyä omaan osaamisalaansa ja hyödyntää tietämystään alalta, hän mietti.

Vastaaja kertoo, että vaalikeskusteluissa häntä on häirinnyt toisten keskustelijoiden lyttääminen ja päälle puhuminen.

– Pitäisi keskittyä enemmän omien arvojen esille tuomiseen ja sen kertomiseen, miten hän itse edistäisi asioita.

Vastaajan mielestä ensi töiksi pitäisi laittaa sote-asiat kuntoon.

– Sotea pitää vielä viilata. Ymmärrän, että kestää aikansa ennen kuin hyvinvointialueet saadaan kunnolla toimimaan, hän sanoi.

– Sote-uudistuksessa tarkoitus oli säästää, mutta kuitenkin on kertynyt paljon hallinto-organisaatiota. Pitäisi keskittyä hoitotyöhön, hän summasi.