Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunnianosoitus Yö-yhtyeen perustajille – "Koin roolin jotenkin luonnollisena"

Joutsenlaulu-musikaalin toisen pääosan esittäjälle Matti Mikkoselle Kuopio on kuin toinen kotikaupunki. Hän vierailee kaupungissa muulloinkin kuin viihdyttämässä yleisöä musiikkikeskuksessa.

Rokkikentällä Matti Mikkonen käyttää taiteilijanimeä Matthau Mikojan. Näyttelijänä hänet on nähty useissa rooleissa Suomen Musiikkiteatterissa, viimeksi nimiroolissa Juice Leskisestä kertovassa Viidestoista yö -musikaalissa. Joutsenlaulu-musikaalissa, joka on kunnianosoitus Yö-yhtyeen perustajien, Olli Lindholmin ja Jussi Hakulisen elämäntyölle, hän näyttelee Olli Lindholmin roolin.

– Juicen rooliin oli helpompi päästä sisään, koska hänen musiikkinsa oli minulle miellyttävämpää jo alkujaan. Yön musiikista minulla ei ollut juurikaan näkemystä. Se ei ollut lempimusiikkiani.

Yllättävän nopeasti Mikkonen kuitenkin löysi siihen tarttumapintaa.

– Biisithän tuntuivat hyviltä ja puhuttelevilta, kuten esimerkiksi Rakkaus on lumivalkoinen, jota en voinut sietää ennen tätä. Varmasti tähän vaikuttaa oma isyyskin, uskoo 1,7 vuotta vanhan Nooa-pojan isä.

Mikkonen löysi tarttumapintaa myös Olli Lindholmin elämään.

– Totesin hänen elämäkertaansa lukiessani, että urillamme on ollut paljon samankaltaisia elementtejä. Kun bänditouhut menivät aina välillä persiilleen, on menty hanttihommiin. Joskus se on hävettänytkin.

Biisithän tuntuivat hyviltä ja puhuttelevilta.

Joutsenlaulu sai ensi-iltansa edesmenneiden taiteilijoiden kotikaupungissa Porissa tammikuussa ja on sen jälkeen kiertänyt Suomen konserttisaleja parinkymmenen esityksen verran. Kuopion musiikkikeskuksessa Joutsenlaulu vierailee 29. huhtikuuta.

– Kuopioon on aina mukava tulla. Vaimoni Minna on sieltä kotoisin ja hänen vanhempansa Pirjo ja Pekka Niiranen asuvat edelleen Kuopiossa. 18 yhteisen vuoden aikana Kuopio on tullut tutuksi ja on rakas kaikin puolin, kuin toinen kotikaupunki Tampereen lisäksi. Ja onhan minun poikanikin puoliksi savolainen.

Matti Mikkonen on manserokkari jo toisessa sukupolvessa. Hän on Popedan alkuperäisen kitaristin Arwo Mikkosen (1954–1986) poika.

– Mikäli olen oikein ymmärtänyt, vanhempieni, varsinkin isän sukujuuret, ovat Ylä-Savon ja Kainuun seudulta.

Jussi Hakulista esittää Erik Kraemer. Hän tietää Kuopiosta ainoastaan ohitustien, joka on tullut tutuksi matkalla Kuusamoon mökille.

Mikkosen lailla Yön musiikki oli hänelle vierasta – tutunkuuloisia hittejä lukuun ottamatta.

– Musikaalissa on mukana myös monia Hakulisen kappaleita, joita en ollut koskaan kuullut. Valmistauduin rooliin lukemalla Hakulisen haastatteluja ja katsomalla hänen keikkataltiointejaan. Kun kuuntelin ja treenasin kappaleita, aloin tykätä niistä – näinhän usein käy monien biisien kanssa.

Hakulisen kuolema oli hänelle alkuun jonkinlainen shokki.

– Iski epävarmuus, mitä seuraavaksi tapahtuu, tehdäänkö musikaalia lainkaan vai haudataanko se. Kun se tunne meni ohi, koin roolin jotenkin luonnollisena. Olen esittänyt myös Rauli ”Badding” Somerjokea, ja näen heissä yhtäläisyyksiä.

Monia menestysmusikaaleja käsikirjoittanut Katariina Leino on kertonut, että Joutsenlaulu oli hänen uransa vaikein. Hän on halunnut kirjoittaa Yö-yhtyeestä ja sen perustajista musikaalin jo pitkään, mutta laittoi projektin jäihin Lindholmin kuoleman jälkeen, ja tarttui siihen uudelleen, kun akuutein suruaika oli ohi. Leino halusi nyt keskittyä enemmän Hakulisen musiikkiin, ja kertoi saaneensa siihen taiteilijalta itseltään suostumuksen.

Hakulinen kuoli, kun projekti otti uusia ensiaskeleitaan. Hanketta ei haudattu, koska tekijät uskoivat, että myös Olli ja Jussi olisivat ylpeitä kunnianosoituksesta.

Joutsenlaulu on koskettanut niin yleisöä kuin näyttelijöitäkin aivan erityisellä taialla. Erik Kraemerkin kertoo herkistyneensä ensi-illassa Porissa, koska koki salissa olleen silloin aivan erityistä taikaa.