Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seniorit ulos talosta, mielenterveyskuntoutujat tilalle – ”On kokonaan eri asia, jos mielenterveyskuntoutujia hajasijoitetaan, mutta keskittäminen on riski”

Savon Sanomat (6.4.2023) kertoi, miten Attendo oli äkillisesti irtisanonut Kuopion Portin tornitalossa kerroksissa 5–8 asuvien seniorien vuokrasopimukset. Senioreille jäi puoli vuotta aikaa etsiä uusi asunto.

Attendon hallinnoimista 32 senioriasunnosta on seniorivuokralaisia 15 asunnossa ja loput on vuokrattu opiskelijoille, koska senioreita ei ole ollut Attendon mukaan riittävästi tarjolla asuntoihin. Attendo aikoo ratkaista ongelman sijoittamalla asuntoihin mielenterveys- ja päihdekuntoutujia.

Asunto-osakeyhtiö Tornin hallituksen puheenjohtaja ja Kuopion Portin 8 kiinteistöä edustavan hoitokunnan puheenjohtaja Anu Helin on tyrmistynyt Attendon päätöksestä. Helin on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja hän on hoitanut kotihoidossa niin senioreita kuin mielenterveys- ja päihdekuntoutujiakin.

Ammatti-ihmisenä hän näkee, että tukea tarvitsevien mielenterveyskuntoutujien keskittymä tavallisessa asuintalossa aiheuttaa ongelmia. Asemanseudulla on muutenkin ajoittain levotonta. Viikko sitten tiistaina Helin sai itsekin levottomuudesta esimerkin. Hän epäilee, että uhkaavaan välikohtauksen saattoi vaikuttaa mielenterveyskuntoutujista käyty julkinen keskustelu.

– Sain tiedon talon asukkaalta, että hissiin pyrkii porraskäytävässä sekava isokokoinen mies, joka nimeäni toistellen kertoi etsivänsä minua ja perhettäni, kun asun kuulemma hänen asunnossaan luvatta. Poliisin odottelu tuntui pitkiltä minuuteilta. Poliisi poisti lopulta miehen tiloista, kertoo Helin.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalveluiden tukiasumisen kriteereissä lukee, että mielenterveyskuntoutujat pääsevät erityisasumispalveluihin, jos taustalla on häätöjä, vuokravelkaa, paloturvallisuuden laiminlyöntejä tai muita asumisen häiriötä.

MTV Uutiset kertoi (7.9.2020) Kuopion Portin kaltaisesta tapauksesta Oulussa, jossa Provesta keskitti mielenterveyskuntoutujia asuintaloon. Eräs pariskunta kuvaa jutussa talon muutoksia: "Käytävät ovat epäsiistejä, tupakka haisee, hissit ovat jatkuvasti varattuja ja hoitajat ravaavat kerroksissa. Talo ei muistuta lainkaan kerrostaloa, vaan on enemmänkin habitukseltaan palvelutalo.” Pariskunta toteaa, etteivät olisi ostaneet huoneistoa, jos olisivat tienneet asiasta etukäteen.

– On kokonaan eri asia, jos mielenterveyskuntoutujia hajasijoitetaan, mutta keskittäminen on riski. Minullakaan ei ole mitään sitä vastaan, jos taloon tulisi muutama kuntoutujia. Kuopion Portin piti olla kaupungin käyntikortti.

Puheenjohtaja kertoo, että pienestä kaksiosta seniorit maksavat jopa 1 200 euroa vuokraa, mutta tuetusta asumisesta hyvinvointialue reippaasti enemmän.

– Tällä hetkellä tukiasumisesta hyvinvointialue kustantaa asukkaasta yli 3 000 euroa kuukaudessa. Bisnesnäkökulmasta Attendon ratkaisu on ymmärrettävä. Onkohan joku luvannut Attendolle diilin jo ennen kilpailutusta, pohtii Helin.

Attendon mielenterveyspalveluiden johtaja Teemu Peltomäki lupaa, että heidän tarkoituksensa on palkata Attendo Porttiin muuttavien mielenterveyskuntoutujien tueksi ammattilaisten työyhteisö.

Lisäksi hän kertoo, että Portin 32 asunnosta kaksi asuntoa aiotaan kunnostaa asukkaille keittiöksi ja olohuoneeksi. Näissä yhteisissä tiloissa jaetaan esimerkiksi lääkkeet.

– Tulevat asukkaat ovat itsenäisiä vuokralaisia, joilla on sama itsemääräämisoikeus kuin muillakin suomalaisilla. Roolinamme ei ole rajoittaa ja kieltää, vaan tukea ja ohjata esimerkiksi siivouksessa ja muissa arjen rutiineissa. Kyseessä ovat kuntoutujat, jotka tarvitsevat asumispalvelutukea elämänhallinnassaan kuntoutuakseen itsenäisempään asumiseen, perustelee Peltomäki.

Peltomäen mukaan Attendo haluaa täyttää tyhjät senioriasunnot osallistumalla avoimeen hyvinvointialueen mielenterveyspalveluja koskevaan kilpailutukseen.

– Meillä on sama avoin tieto kilpailutuksen valmistelusta kuin muillakin palveluntuottajilla. Siksi aloitimme kilpailutukseen valmistautumisen hyvissä ajoin. Palvelujen tarpeessa oleva henkilö itse yhdessä hyvinvointialueen kanssa ratkaisee, tuleeko henkilö meidän vai jonkun muun tuottajan asiakkaaksi.

Asunto-osakeyhtiö Torni aikoo tutkia, onko senioriasuntojen irtisanominen lainvastaista.