Siru Talvinen polkaisee joka päivä hieman vajaat 30 kilometriä ajaessaan polkupyörällä kotoa töihin ja takaisin. Hän hankki työsuhde-etuna sähköpolkupyörän pari vuotta sitten ja on siitä asti pyöräillyt töihin kesät talvet kotoaan Vuorelasta.
– Sain työkavereilta 50-vuotislahjaksi Polarin kellon, joten osaan kertoa matkaan menevän ajankin tarkasti. Se on päivästä riippuen 37–45 minuuttia, Talvinen kertoo.
Kun työsuhdepyöriä koskeva uudistus astui Suomessa voimaan vuonna 2021, Talvinen kertoo työnantajansa Peabin ottaneen edun käyttöön nopeasti. Hän sai uuden pyörän alleen syksyllä 2021.
Työsuhdepyöräily on juuri nyt kovassa nosteessa, tietää Puijon Pyöräpisteen yrittäjä Tomi Inkeroinen kertoa.
– Varsinkin näin alkukaudesta suuri osa meidän asiakkaistamme on liikkeellä työsuhdepyöräasioissa.
Vuonna 2021 valtakunnallinen uudistus teki työsuhdepyöristä 1 200 euroon saakka verovapaata etua. Inkeroinen kertoo, että uudistusta hyödyntää jatkuvasti yhä useampi työnantaja.
Talvipyöräilyä varten saisi olla leveämmät renkaat.
– Määrä on selkeästi lisääntynyt aiemmista vuosista. Tietenkään se ei enää ole niin outo juttu kuin aivan uutena. Siitä on tullut melko normaali tapa hankkia pyörä, Inkeroinen toteaa.
Tähän aikaan vuodesta hieman vajaa puolet hänen asiakkaistaan ovat pyörän-ostajia, loput ovat huoltoasiakkaita. Pyörän hankkivista asiakkaista kutakuinkin puolet ottavat nimenomaan työsuhdepyörän.

Talvinen on innokas polkupyöräilijä. Ennen työsuhdepyörää hänellä oli tavallinen cityfillari, jolla kulki töihin ilmojen lämmettyä. Kun mahdollisuus työsuhdepyörään tuli, hän päätyi 3 000 euron sähköpyörään.
– Sähköpyörällä ei ole töihin päästessä ihan loppuun hengästynyt. Vauhti säilyy tasaisena koko matkan ja pyörä avustaa mäessä. En minä vuoden ympäri pyöräilisi, jos ei olisi sähköpyörää, Talvinen kertoo.
Tomi Inkeroisen kokemuksen mukaan valtaosa työsuhdepyörän hankkijoista päätyy sähköpyörään.
– Sanoisin, että 70–80 prosenttia meillä asioivista. Tällä hetkellä sähköpyörät ovat muutenkin kysyttyjä, kaikkien asiakkaiden keskuudessa. Suosituimpia malleja ovat citypyörät esimerkiksi juuri työmatkoja varten, Inkeroinen kertoo.
Työsuhde-etu on hieman huokeampi tapa hankkia sähköpyörä, minkä Inkeroinen uskoo olevan keskeinen syy niiden suosiolle.
– Moni on harkinnut sähköpyörää pitkään, mutta se on tuntunut sen verran arvokkaalta hankinnalta, ettei sitä ole pystynyt tekemään ennen kuin työsuhde-etu on tullut tarjolle.
Talvinen on ajanut omalla työsuhdepyörällään nyt pari vuotta. Hän on ollut tyytyväinen, mutta kokemus on myös opettanut.
– Tämä on katupyörä, käytän tätä ihan vaan työmatkoja varten. Talvipyöräilyä varten saisi kuitenkin olla aavistuksen leveämmät renkaat. Ei tarvitse olla paljon lunta pyörätiellä, että tämä alkaa jupertaa.
Työsuhdepyörä hankitaan usein leasing-sopimuksella, jonka päätyttyä menopelin voi lunastaa itselleen. Talvisella on kuitenkin jo suunnitelma sille, mitä aikoo oman, 48 kuukauden sopimuksensa päättyessä tehdä.
– Otan uuden työsuhdepyörän. Sähköpyörissäkin tapahtuu kuitenkin koko ajan kehitystä. Ja tässä edussa on sama kuin työsuhdeautoissakin – aina pääsee ajamaan uudella pyörällä.