Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”En halua ylläpitää naamioita” – Soile Lahti somettaa kaupunkilaisille Twitterissä, eikä ole mikään harmaavarpunen

Kuopion kaupunginjohtajat ja apulaiskaupunginjohtajat ovat olleet miehiä. Maanantaina kaupunginvaltuuston valitsema Soile Lahti, 48, on Kuopion ensimmäinen naiskaupunginjohtaja.

Haastatteluhetkellä Lahti pelmahtaa nykyisen työpaikkansa aluehallintoviraston (AVI) ovesta raikkaan vihreässä paidassa, johon musta jakku luo johtajamaisen arvokkuuden. Lahden tyylitaju kehittyi nuorena naisena, kun hän tienasi opiskelurahoja mallina.

– Nuorena en ollut sinut pituuteni kanssa. Käänsin tilanteen opiskeluaikana Tampereella hyödykseni ja hakeuduin mallin töihin. Se synti on jo vanhentunut, mutta mallina opin kiinnittämään huomiota pukeutumiseen ja värien käyttöön. En ole mikään harmaavarpunen, nauraa Lahti.

Uusi kaupunginjohtaja osaa olla myös jämäkkä. Lahti muistelee, että erään kokouksen jälkeen Maaningalla häntä sanottiin salin ainoaksi ”mieheksi”, millä viitattiin silloisen kunnanjohtajan määrätietoiseen päätöksentekoon.

Yksi Lahden harrastus kertoo, ettei hän ole mikään hienohelmakaan. Hän harrastaa kuntonyrkkeilyä ja paljastaa, että kunnossa ollessaan hän on iskenyt kaksi kertaa Ely-keskuksen kuntosalin nyrkkeilysäkin irti katon kiinnitysmuttereista. Säkki irtosi katosta ja tömähti lattiaan.

Hänellä on noin 5 000 Twitter-seuraajaa, joka on yhtä paljon kuin Kuopion kaupungilla.

– Asiasta piti ilmoittaa vahtimestarille. Olihan se vähän noloa mennä toistamiseen vahtimestarin puheille, kun onnistuin iskemään säkin katosta irti toisenkin kerran.

Lahti kuvailee itseään helposti lähestyttäväksi johtajaksi. Hän ei näytä tärkeilevän ja vuorovaikutus on mutkatonta ja reagoivaa. Valitsijat perustelevat, että Lahti oli paras vaihtoehto ”kokonaisarvioinnin” perusteella. Ympäripyöreä termi viittaa kaupunginjohtajan henkilökohtaisiin ominaisuuksiin.

– En haluaa ylläpitää mitään naamioita. Näen myös, että hallinnolla pitää olla kasvot ja kiinnostavalla persoonalla on merkitystä vaikuttamistyössä aina valtakunnan tasolle asti.

Lahden virkaura on ollut nousujohteinen ja monipuolinen hoivatalon johtajasta Fimean hallintojohtajaan ja aluehallintoviraston ylijohtajaan. Töissään hän on rakentanut verkostoja useisiin rahoja jakaviin ministeriöihin. Keskustalaisuudesta häntä voisi epäillä, koska urapolulla Lahti on piipahtanut myös Maaningan kunnanjohtajana, jota tuohon aikaan dominoi keskustapuolue.

– En ole ikinä kuulunut mihinkään puolueeseen. Tunnistan itsessäni sisäisen yrittäjyyden, vaikka olen lähinnä viranhaltijana urani tehnyt. Tulen yrittäjäperheestä ja mieheni on vakuutusalalla yritysjohtaja. Ollessani Pohjois-Savon TE-toimiston johtaja keksimme palveluinnovaation, joka otettiin käyttöön koko valtakunnassa.

Entä onko Lahti liian savolainen, joka on marinoitunut paikallisviranhaltijan asenteeseen – ”näin täällä ennenkin on tehty”? Onhan hän syntynyt Pielavedellä, käynyt koulunsa Lapinlahdella ja imenyt vaikutteita kuopiolaisena johtajana. Sisäänpäin lämpenemistä hän on kuitenkin ehkäissyt opiskelemalla hallintotieteitä Tampereella.

Lahti on myös asunut Espoossa ollessaan sisäasiainministeriön ylitarkastajana. Etelä-Suomessa vierähti reilut 10 vuotta.

Lahti kuuluu moderneihin johtajiin, jotka tiedottavat somessa, mitä hallinnossa on meneillään. Hänellä on noin 5 000 Twitter-seuraajaa, joka on yhtä paljon kuin Kuopion kaupungilla. Hallinnossa pitää tehdä rivakasti päätöksiä.

– Hyvän elämän pääkaupunki on slogan, jolle pitää saada katetta. Kuopion vetovoima on hyvällä tasolla, mutta vetovoima ei säily itsestään. Veto- ja pitovoimaa ylläpidetään luomalla työpaikkoja ja panostamalla koulutus-, liikunta- ja kulttuuritarjontaan. Pitkään löysässä tilassa roikkunut stadionhanke pitäisi ratkaista nopeasti.

Tällä 5 lapsen äidillä on myös haasteita. Valvovan ja lupia myöntävän viranomaisen AVIn johtaminen on aivan muuta kuin ison kaupungin pysyminen etelän ja lännen isojen kaupunkien kyydissä.

Pystyisikö Lahti vihdoin kohentamaan kaupungin kilpailukykyä yhdistämällä Kuopion ja Siilinjärven?