Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikkosavo Strasbourgissa | Monipaikkaista elämää europarlamentaarikkona – Kuopiolainen meppi Elsi Katainen: ”Parlamentissa saa reilusti ja suoraan puolustaa omaa maataan"

Kuopiolainen europarlamentaarikko Elsi Katainen kertoo elävänsä todeksi monipaikkaisuutta, jota hänen poliittinen kotinsa eli Suomen Keskusta on ajanut voimakkaasti viime aikoina.

– Vuokrakämppäni löytyy Brysselistä ja kaupunkiasuntoni Kuopion keskustan tuntumasta. Maatilamme sijaitsee Pielavedellä, jossa nuoripari asuttaa päärakennusta ja me olemme vuokranneet talon Pielavesijärven rannalta. Euroopan parlamentin täysistuntoviikoilla asun Strasbourgissa hotellissa, kuudetta vuottaan EU-politiikkaa tekevä Katainen taustoittaa.

– Elän hajautettua elämää. Kasseja ja pusseja löytyy jokaisesta tukikohdastani arkea ja vapaahetkiä varten. Olen aina ollut liikkuvainen ja meneväinen ihminen.

Luottamustoimi Euroopan ytimessä Uudistuva Eurooppa -ryhmässä (Renew Europe) on Kataisen sanojen mukaan ollut ”töinen”, mutta merkityksellinen ja palkitseva.

Maatalouden ja maatalouden kehittämisen valiokunta sekä liikenne- ja matkailuvaliokunta ovat olleet kenttiä, joilla Katainen on päässyt vaikuttamaan neuvottelijana. Vihreä siirtymä, ekosysteemit, metsästrategia, metsäkatoasetus, kaupunkien viherryttäminen ja talvimerenkulku ovat tulleet termeinä tutuiksi.

– Ennallistamisasetuksen käsittelyssä olen mukana ainoana pohjoismaisena neuvottelijana. Myös pakkaus- ja pakkausjätedirektiivissä toimin neuvottelijana. Olen saanut paljon neuvotteluvastuita, hän mainitsee.

– Kun eduskunnassa väännettiin metsäkatoasetuksesta, myös täällä herättiin. Vihreän siirtymän myötä kotimaan politiikassa on puhuttu samoista asioista samaan aikaan kuin Euroopan parlamentissa. Vihreä siirtymä, korona ja Ukrainan sota ovat tehneet asioista entistä enemmän yhteisiä.

Kansan suusta kuulee usein sanottavan, ettei suomalaisilla europarlamentaarikoilla olisi vaikutusvaltaa, koska Suomessa on vähän väkeä.

– Sadan vaikutusvaltaisimman mepin joukossa on kuitenkin ollut kolmesta neljään suomalaista meppiä riippumattoman eurooppalaisen arvioitsijan tekemissä arvioissa, myös listalle viime vuosina päässyt Katainen sanoo.

– Meppejä on 705 yhteensä 27 jäsenvaltiosta ja meitä suomalaisia meppejä on 14, kun esimerkiksi saksalaisia on yli 90. Suomen paikka on ehdottomasti EU:ssa, Katainen toteaa.

Hän kertoo, että onnistumiset antavat lisää virtaa, intoa ja motivaatiota.

– Tykkään tästä toimesta enemmän kuin entisestä kansanedustajan paikastani. Koen, että olen nykyisessä pestissäni päässyt tekemään oikeasti merkittäviä asioita, hän arvioi.

– Parlamentissa saa reilusti ja suoraan puolustaa omaa maataan. Ryhmäkuri ei ole niin valtaisa, etteikö voisi tehdä niin kuin itse tuntee oman maan edun mukaisesti. Täällä ei myöskään ole hallituksen ja opposition vastakkainasettelua.

Europarlamentaarikoilla on neljä erilaista työskentelyviikkoa.

– Valiokuntaviikot ja ryhmäviikot Brysselissä, täysistuntoviikot Strasbourgissa ja vihreät viikot kotimaan työskentelylle ja tutustumis- sekä delegaatiomatkoille, Elsi Katainen valottaa.

Lentokone Rissalan kentältä lähtee maanantaina kello 5.55. Helsingistä Brysseliin lento kestää noin 2,5 tuntia. Brysselin aikaa kello 10 Katainen on jo toimistollaan ja valmiina kokouksiin.

Kerran kuussa suuntana on Strasbourg ja täysistuntoviikko. Silloin Katainen lentää ensin Kuopiosta Helsinkiin ja edelleen Pariisiin, josta matka jatkuu junalla Strasbourgiin.

– Päivät ovat molemmissa kaupungeissa pitkiä, 10–12-tuntisia. Ennen iltakahdeksaa on turha ajatella irtautuvansa hotelliin tai kämpille. Kun talvimerenkulun asioista väännettiin Brysselissä, kokous loppui puoli viideltä aamulla.

Seuraavat europarlamenttivaalit käydään ensi vuonna. Elsi Katainen kertoo olevansa kiinnostunut lähtemään ehdolle vaaleihin.

– Olen valmis harkitsemaan ehdokkuutta ilman muuta, hän muotoilee.

Katainen on myös Kuopion kaupunginvaltuuston jäsen.

– Ihan rivijäsen. Kaikkiin valtuuston kokouksiin en ole päässyt, koska esimerkiksi äänestykset ovat vaatineet läsnäoloa europarlamentissa.

Akkujaan Katainen lataa kävelemällä myös Kuopion rannoilla, puistoissa ja reiteillä sekä Pielavedellä.

– Käyn kävelylenkeillä niin paljon kuin vain ehdin. Kuuntelen samalla äänikirjoja ja puhun maratonpuheluita, jotka eivät käsittele EU-asioita, hän kertoo.

Kataisen mielestä kaupungit ovat sitä kauniimpia, mitä enemmän niissä on puistoja.

– Kuopiossa puistoja, rantoja ja vihreyttä riittää, mutta kun EU:ssa puhutaan kaupunkien viherryttämisestä niin vaikkapa Madridissa tai Berliinissä asiaa katsotaan jo ihan eri kantilta.

Katso Instagramista video, jolla Elsi Katainen kertoo, miksi myös kuopiolaisten kannattaisi seurata EU-politiikkaa ja -päätöksentekoa.