Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Jos Lapin-matkailu kiinnostaa, miksei Kallavesikin" – Järvimatkailukeskus Luoto avasi ovensa sataman aallonmurtajalla

Kuopion sataman aallonmurtajalle noussut järvimatkailukeskus Luoto avaa ovensa tänään perjantaina 28. huhtikuuta.

– Aika useaa Kallaveden rantakivikkoa käytiin tätä varten tutkiskelemassa, eikä tämän parempaa sijaintia voisi ollakaan, Ville Iivonen Luodon omistavasta Isompi Visio Oy:sta tuumaa.

– Onhan tämä paikkana ainutlaatuinen – yhdessä suunnassa on Puijo ja toisessa suunnassa 10–15 kilometrin verran infinity poolia (suom. ääretön allas).

Iivonen kertoo, että vaikka sekä kuopiolaiset että kotimaanmatkailusta korona-aikaan innostuneet ovat keskeisiä asiakasryhmiä, toiveissa on saada tehtyä Kuopiota ja Järvi-Suomen aluetta tunnetuksi erityisesti Keski-Euroopan suunnalla.

– Jos Lapin-matkailusta on saatu brändättyä ulkomailla kiinnostava niin miksi ei Järvi-Suomestakin.

Saunan lämmitys aloitetaan aamukolmelta.

Luoto kokoaa yhteen ravintola-, sauna- ja vapaa-ajanpalveluita – esimerkiksi saunalta järveen vievä laituri on määrä pitää auki ympäri vuoden talviuimareita varten. Lisäksi tarkoitus on tehdä yhteistyötä esimerkiksi Seikkailukeskuksen kanssa.

– Tavoitteemme on olla erittäin ympärivuotinen. Mitä kylmempi on, sen mukavampi ulkoa on tulla sisälle saunaan, Luodon matkailu- ja ravintolatoiminnan johtaja Erno Vainanen kertoo.

Tilat vetävät kokonaisuudessaan noin tuhatkunta henkeä. Sisätiloihin mahtuu noin 250 henkeä, loput ulos terasseille. Luodon kahteen puusaunaan mahtuu kerrallaan noin 40–60 saunojaa.

– Saunan päiväkapasiteetti on kutakuinkin 600 saunojaa. Lämmittämiseen menee päivässä suurin piirtein viisi reilua laatikollista klapeja – lämmitys aloitetaan aamukolmen aikaan, Vainanen paljastaa.

Kuopion kaupungin yrityspalvelun yritysasiamies Unto Juutinen toteaa hankkeen toteutumisen kertovan ennen kaikkea uskosta sekä projektin että Kuopion vetovoimaa kohtaan.

– Tämä on ollut useamman miljoonan euron juttu, ja se, että tähän on löydetty investoijat, kertoo suuresta uskosta, Juutinen sanoo.

Juutinen kertoo Luodon olleen kaupungillekin omanlaisensa helpotus.

– Se kertoi kaupungille, että aallonmurtajalle rakentamiselle on kysyntää – ettemme rakenna sitä olemaan tyhjillään.

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen on samoilla linjoilla Juutisen kanssa.

– Sataman alue on ollut Kuopiossa pitkään murheenkryyni kun on yritetty ratkoa, kuinka palvelutaso saataisiin hyväksi veneilijöille, kaupunkilaisille ja vieraille. Viime aikoina alueesta on kuitenkin alkanut kehittyä kaupungin keidas, Eskelinen kiittelee.

Luodon avajaisia juhlistetaan perjantaina ilotulituksella kello 22.