Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko pohjoisten ja eteläisten kaupunginosien katujen kunnossapidossa eroja?

Saavatko kuopiolaiset veronmaksajat tasavertaisia palveluja, kysyy Markku Nissinen.

Kuopion kaupungin katujen puhdistus ja muu kunnossapito toteutuu kuopiolaisen Markku Nissinen mukaan epätasa-arvoisesti eteläisten ja pohjoisten kaupunginosien välillä. Nissinen on toiminut isännöitsijänä ja kiinteistönhoitajana. Nykyisin hän on Pihlajalaakson kaupunginosassa taloyhtiönsä hallituksen puheenjohtaja. Hän on seurannut kaupungin kunnossapidon puutteita erityisesti Pihlajalaaksossa, Kettulanlahdessa ja Päivärannassa.

Nissinen väittää, että eteläisissä kaupunginosissa huolehditaan laadukkaammin kunnossapitotöistä kuin pohjoisilla alueilla. Eteläisten kaupunginosien katujen kunnosta vastaa Mestar Oy ja pohjoisista Destia Oy. Laatueroista hän ei syytä työntekijöitä, mutta arvelee, että eroja aiheutuu erilaisesta työnjohtamisesta. Nissinen on saanut tukea mielipiteilleen keskustelemalla kiinteistönhoitoyhtiöiden edustajien kanssa, jotka toimivat sekä eteläisissä että pohjoisissa kaupunginosissa.

– Käsitykseni on, että pohjoisen alueen ja eteläisen alueen välillä Kuopiossa on selvä laadullinen ero. Molemmilla alueilla toimivien kiinteistöyhtiöiden edustajat ovat tehneet samanlaisia havaintoja kuin minäkin. Ovatko kuopiolaiset veronmaksajat tasa-arvoisessa asemassa?

Markku Nissisen mukaan kaupungin kevätpuhdistusta pitäisi nopeuttaa. Pöly tulee vaatteiden mukana sisätiloihin ja aiheuttaa ongelmia tuuletuslaitteissa. THL:n selvityksissä käy ilmi, että katupöly voi olla yhteydessä tulehduksiin ja astmaan. Altistumisvaarassa ovat myös sydän- ja hengityselinsairauksia potevat henkilöt.

– Etelässä pukkaa priimaa, kun taas pohjoisen alueen puolella työn jäljestä ei voi sanoa samaa. Eteläosissa työt valmistuvat nopeasti ja ajallaan, pohjoisessa työ on hidasta ja ihmiset oireilevat katujen epäpuhtauksista paljon pidempään kuin kaupungin toisella puolella.

Katupölystä kärsivät eniten pitkäaikaissairaat ja eläkeläiset.

Tutkimustenkin mukaan katupölyllä on vaikutuksia hengitysterveyteen, mitä kauemmin kaduilla ja jalkakäytäviltä on epäpuhtauksia. Leijuvat maaperähiukkaset ja siitepölyn laskeumat samaan aikaan kärjistävät terveysongelmia.

– Katupölystä kärsivät eniten pitkäaikaissairaat ja eläkeläiset. Lapsetkin altistuvat pienhiukkasista astmaan. Pihlajalaaksossa on muun muassa päiväkoti kahden pölyävän tien välissä.

Ripeä katujen puhdistus edistäisi kansalaisten liikkumista ja hyvinvointia. Nissinen arvelee, että ihmisten asiointi vaikeutuu niin kauan kuin kadut ovat puhdistamatta.

– Pihlajalaaksossa on vain kaksi puhdistettavaa pääkatua: Poukamankatu ja Ruutikellarinkatu. Ei luulisi puhdistuksen kauan kestävän. Lehtitorillakin lojuivat joulukuusen jätökset vielä vappuna, kunnes soitin palautepuhelun Destiaan.

Kuopion kaupungin kunnossapitopitopäällikkö Markku Kolari myöntää, että pohjoisissa kaupunginosissa on ollut haasteita hiekan poistossa. Kolarin mukaan uusi urakoitsija on koko ajan parantanut toimintaansa.

– Hiekanpoistossa on ollut haasteita ja pölysidonnasta on tullut palautetta muualtakin kuin pohjoisista kaupunginosista. Pohjoisalueella on uusi urakoitsija alihankkijoineen ja vie siksi aikaa, että yhtiö oppii uuden ympäristön toimintaperiaatteet. Kaikkien urakoitsijoiden kanssa on kuitenkin samanlaiset laatukriteerit, esimerkiksi hiekan poisto on hoidettava 15. toukokuuta mennessä, taustoittaa Kolari.

Kunnossapitopäällikkö sanoo, että kaupungin omat valvojat eivät ennätä seurata kaikkialla työn jälkeä, mutta kaupunki ottaa huomioon asukkaiden palautteet.

– Talvikunnossapidosta olemme antaneen urakoitsijoille jopa rahallisia sanktioita laiminlyönneistä.

Viikkosavo pyysi Destialta kommenttia, mutta yritys vastasi, että heille riittää kaupungin kunnossapitopäällikön lausunto.