Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion taidelainaamo avaa pian ovensa – ”Jos teokseen kiintyy, se on mahdollista lunastaa itselleen”

Kuopiossa voi pian lainata paikallista taidetta kotiin, asuntonäyttöön, kodin juhliin, yrityksen tiloihin tai vaikka palvelutaloon virkistykseksi, kun taidelainaamo avaa ovensa Kuopion taidemuseon tiloissa, aulatilan kainalossa 13. toukokuuta.

Kaupungissa ei taidelainaamoa ole ollut vuosiin, mutta useista muista kaupungeista konsepti on tuttu.

– Lainaamosta on mahdollista lainata teosta kuukausimaksulla, alkaen 20 eurolla kuussa riippuen teoksen hinnasta, puheenjohtaja Maijariitta Karhulahti Kuopion Kuvataiteilijat ry – Ars Liberasta valottaa.

– Jos teokseen kiintyy, se on mahdollista lunastaa itselleen. Käytännössä kyseessä on kuukausivuokra tai osamaksu. Kun teoksen kanssa viettää aikaa ja sen kanssa tulee tutuksi, teoksesta alkaa ehkä nousta esille enemmän asioita ja et enää haluakaan luopua teoksesta. Teoksen voi toki myös palauttaa.

Kuopion taidelainaamo on Kuopion taidemuseon ja Kuopion Kuvataiteilijat ry – Ars Liberan yhteistyöllä rakentama palvelu.

– Yleensä taidelainaamot ovat taiteilijajärjestövetoisia toimintoja. Meillä viritetty yhteistyö on uudenlainen toimintamalli, Kuopion taidemuseon johtaja Anna Vilkuna mainitsee.

– Ensikattauksessamme lainaamossa on mukana kolmisenkymmentä pohjoissavolaista taiteilijaa. Alussa mukana on Ars Liberan jäsentaiteilijoita. Kiinnostuksensa toimintaa kohtaan on esittänyt viitisenkymmentä taiteilijaa, Kuopion Kuvataiteilijat ry – Ars Liberan toiminnanjohtaja Inka Tolonen kertoo.

Tarjolla on paitsi maalauksia, myös grafiikkaa, veistoksia, valokuvataidetta, kollaaseja ja piirroksia.

– Erikoisuutena valikoimissa on performanssi, josta lainaaja saa muistokseen esityksen aikana tehdyn piirroksen, Vilkuna sanoo.

Taidelainaamo sijaitsee Kuopion taidemuseon tiloissa ja 13. toukokuuta avautuvalla kuopiontaidelainaamo.fi -sivustolla. Iso osa teoksista on nähtävillä taidelainaamossa, mutta esimerkiksi suuret teokset voivat sijaita taiteilijan työhuoneella.

– Ihmiset mielellään katsovat nykyään valikoimia aluksi netistä ja sitten paikalla. Koronapandemian myötä nettitilaaminen on ollut kasvussa myös taiteen kentällä, Anna Vilkuna toteaa.

– Isossa kuvassa aika moni on lopulta liikkeellä ihan hankintamielellä lainaamoissa. Aika harva palauttaa taideteosta, vaan lunastaa sen itselleen.

Taidelainaamon jatkuvasti muuntuvaa näyttelyä voi käydä katsomassa veloituksetta Kuopion taidemuseon aukioloaikoina museon ensimmäisessä kerroksessa.

Kuopion kaupunki remontoi Kuopion taidemuseon entisen kahvion taidelainaamon tilaksi. Kuopion taidelainaamon käynnistämistä on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto.

– Taidelainaamon valmistelu on ollut monivaiheista ja tiiviissä yhteistyössä tapahtunutta suunnittelu- ja käytännön työtä. Olemme palkanneet töihin myös projektityöntekijän, Inka Tolonen kertoo.

– Tavoitteena on tukea paikallista taiteilijuutta. Taidelainaamo toimii jatkuvana pohjoissavolaisen taiteen välityskanavana ja antaa valtakunnallista näkyvyyttä alueella vaikuttaville taiteilijoille.