Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peräkamaripojat nosti näyttelijä Karri Lämpsän suuren yleisön tietoisuuteen – "Haaveena olisi vielä joku päivä päästä valkokankaalle isoon rooliin, vaikka uudeksi James Bondiksi"

Kun näyttelijä Karri Lämpsä, 51, avaa suunsa ja alkaa puhua huoltoaseman tiskillä, kuntosalilla, tavaratalossa tai vaikka uimahallin saunassa, moni tunnistaa hänen äänensä.

– Lauteilla juttelin miehen kanssa niitä näitä, kun hän kohta jo tokaisi, että ”ei vitsit, mehän olemme olleet samassa työpaikassa, mutta en vaan nyt saa päähäni, että missä. Olet niin tutun näköinenkin”, Lämpsä muistelee.

– Minä vastasin siihen, että ei kyllä olla, mutta olet varmaan katsonut Peräkamaripojat, hän viittaa viimeksi talvikaudella televisiossa nähtyyn, Heikki Luoman käsikirjoittamaan televisiosarjaan.

Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta vuonna 1999 valmistunut Lämpsä pääsi heti tekemään televisiotöitä ja tuli suuren yleisön tietoisuuteen supersuositun maaseudulle sijoittuvan draaman ansiosta.

– Moni aika rohkeastikin on tullut minulle sen jälkeen juttelemaan. Ehkä olemuksellani viestin, että olen helposti lähestyttävä tyyppi, hän pohtii.

– Eikä roolihenkilöni Oskari Fräntilä ole mikään roisto tai muu ketku vaan kiva hahmo, rehellinen, rehti ja jämäkkä. Aika suomalaisen oloinen vakuuttava kaveri, Lämpsä kuvailee.

Haastattelun aikana Kuopion kaupunginteatterilla on meneillään kevätriehapäivä. Ihmiset askeltavat portaita pitkin rakennuksen toiseen kerrokseen puvustamon kirpputorille.

Monella rouvalla on asiaa Karri Lämpsälle, jonka he näkevät istumassa pöydän ääressä. Lämpsä keskustelee kohteliaasti ja kiireettömän oloisesti jokaisen kanssa ja on aidon näköisesti läsnä tilanteessa.

Kuvauspisteellä naiset ovat sonnustautuneet teatterin päähineisiin. Lämpsä on tilanteen tasalla ja kysyy, ”tarvitsetteko kuvausapua”. Eikä aikaakaan, kun kännykkäkamera jo räpsyy.

Nykyisin teatterin markkinointipäällikkönä työskentelevä Lämpsä kertoo, että moni on tiedustellut, milloin hän palaa takaisin teatterin lavalle.

– Haluan tehdä vielä teatterijuttuja, ne ovat mukavia hommia. Nykyisessä työssäni kiehtovaa on, että voin liikkua yleisön joukossa ja olla katsomossa ensi-illoissa.

Lämpsän haaveena on tehdä iso rooli elokuvatuotannossa.

– Rakastan elokuvia ja kuvaamista ja haaveena olisi vielä joku päivä päästä valkokankaalle isoon rooliin, vaikka uudeksi James Bondiksi.

Ensimmäistä, 27-vuotiaana tekemäänsä televisiorooliaan Karri Lämpsä katsoo nyt armollisin silmin.

– Haastavaa ja jännittäväähän se oli, kun ei ollut ennen televisiota tehnyt, mutta ihan pätevästi pystyin hoitamaan roolini omalla tyylilläni. Ehkä joitakin kohtauksia tekisin nyt toisin, hän arvelee.

Myöhemmin Lämpsä on nähty televisioelokuva Ellissä, jossa hänen äitiään näyttelee Tuija Piepponen.

– Myös Oskari Fräntilän äitinä nähdään Piepponen Peräkamaripojissa, Lämpsä mainitsee.

Verkkokauppa.comin mainoksestakin on Lämpsä tuttu.

– Ihan hauskaahan se on, kun tällainen keski-ikäinen äijä räppää autotallissa, hän hymyilee.

Syksyllä Lämpsä nähdään jälleen televisiossa.

– Kyseessä on ohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaan draamakomedia Hormonit!, hän sanoo.

Julkisuuteen Karri Lämpsä suhtautuu mutkattoman luontevasti.

– En edes pidä itseäni mitenkään suurena julkkiksena, jos vertaa vaikka suuren maailman julkkiksiin tai sosiaalisen median vaikuttajiin. Meillä on kaupunki täynnä elämänpiiristämme tunnettuja henkilöitä. Kaupunginjohtaja on täällä julkisuuden henkilö, kaupan kassa ja lehden päätoimittaja ihan yhtä lailla, hän toteaa.

– Olen kova juttelemaan ihmisten kanssa, eikä minua häiritse, jos kanssani tullaan jutulle. Koen, että olen aito maanläheinen ihminen, jota on helppo lähestyä, Lämpsä summaa.