Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden kiinnostavimmat | ”Kiitollinen asenne lisää menestystä ja onnea" – Savonian Wellness-liiketoiminnan lehtorit Harri ja Ilkka Virolainen kertovat mielen vaikutuksesta terveyteen, ihmissuhteisiin ja menestykseen elämässä

Julkaisemme 145-vuotisjuhlan kunniaksi Viikkosavon vuoden 2022 kiinnostavimpia juttuja uudelleen. Tämä artikkeli on julkaistu alun perin 2. helmikuuta 2022.

Harri ja Ilkka Virolainen ovat identtisiä kaksosia. He ovat tehneet reilussa viidessä vuodessa neljä maisterin tutkintoa; kauppa-, kasvatus, liikunta- ja terveystieteissä. Päälle napsahti vielä tohtorin tutkinto. Veljekset ovat kovakuntoisia ja meditoivat päivittäin.

Ilkka ja Harri ovat Savonia-ammattikorkeakoulussa Wellness-liiketoiminnan lehtoreita. He ovat kirjoittaneet 10 kirjaa mielen voimasta. Kirjojaan varten he ovat haastatelleet lahjakkaita ja palkittuja henkilöitä ja tutustuneet mielen vaikutuksia käsitteleviin tutkimuksiin. He ovat esitelmöineet mielen voimavaroista eri puolilla maailmaa.

Veljekset ovat opastaneet myös valmentajia ja huippu-urheilijoita. Kun on kyse identtisistä kaksosista, tässä jutussa sitaatit ovat veljesten yhteisiä kommentteja.

– Ohjaamme käytännön harjoittein pelaajia ja valmentajia, miten saada aikaan huippusuorituksia, kuinka itseluottamusta voi lisätä ja miten parantaa yhteishenkeä joukkueessa.

Heidän havaintojensa mukaan ihmisillä on runsaasti rajoittavia uskomuksia itsestään ja elämästä. Mielen voimavarojen hyödyntämisellä voi vaikuttaa terveyteen, ihmissuhteisiin ja oman potentiaalin hyödyntämiseen elämän eri osa-alueilla.

Kun mieli hiljentyy, energiataso nousee.

– Tyypillisiä uskomuksia ovat esimerkiksi: ”en ole riittävän hyvä”, ”en ole hyväksytty omana itsenäni”, ”maailma ei ole turvallinen paikka”. Omista rajoittavista uskomuksista ja käytösmalleista voi kuitenkin laskea irti ja huomata, että onnellisuus, rauha ja ilo kasvavat.

Savonian lehtorit toteavat, että jos henkilön ajattelu on kielteistä, hän etsii kaikesta epäkohtia ja alkaa nähdä kaikkialla vääryyksiä.

– Negatiivisista tunteista ja ajattelutavasta syntyy riippuvuus. Tilanne johtaa pahaan oloon, altistaa stressille ja kroonisiin sairauksiin.

Harri ja Ilkka korostavat, että vakavissa sairauksissa on käytettävä koululääketieteen hoitoja. Silti mieltä voi hyödyntää parantumiseen. Kalifornian yliopiston tohtori Kelly Turner on havainnut, että yli 1 000 spontaanisti syövästä parantuneella ihmisellä on yhteisiä piirteitä.

– Hän havaitsi heissä 9 yhteistä yleispiirrettä. Kuusi tekijöistä liittyivät mielen toimintaan ja kolme muihin tekijöihin kuten ravitsemukseen ja sosiaaliseen tuleen. Myös useat kansainvälisesti tunnetut lääkärit ja solubiologian asiantuntijat ovat havainneet, mielellä on rooli sekä vakavissa että lievemmissä sairauksissa.

Meditaatiota Harri ja Ilkka pitävät erinomaisena keinona vähentää kielteisiä ajatusketjuja. Maailmalla monet tavalliset lääkärit esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Australiassa suosittelevat potilailleen meditaatiota stressitiloihin.

– Meditaatio vähentää ajatuksia, tasapainottaa autonomista hermostoa ja tuo harmoniaa. Kun mieli hiljentyy, energiataso nousee. Meditoija oppii tarkkailemaan omia ajatuksiaan kuin ulkopuolinen havainnoitsija. Meditointi lisää automaattisesti myötätuntoa, epäitsekkyyttä ja läsnäoloa, mikä heijastuu ihmissuhteisiin, työilmapiiriin ja työn tuottavuuteen.

Veljeksillä on yksi hyvä käytännön vinkki. Kirjoittamalla illalla muistiin päivän aikana tapahtuneita kiitollisuuden aiheita, huomaa, että kiitollisuuden aiheita on kymmeniä.

– Kun tulee tietoiseksi kiitollisuuden aiheista, myönteinen tunne vahvistuu ja kielteiset reaktiot, kilpailuhenkisyys ja uhan kokemus vähenevät.