Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden kiinnostavimmat | Kuopion Kurkiharjuun kotiutunut taiteilija Matti Kaarlejärvi: "Savolaiset ovat elämäniloa pirskahtelevaa porukkaa, jonka puheenparsi on rehevää ja vivahteikasta savolaisrunoutta"

Julkaisemme 145-vuotisjuhlan kunniaksi Viikkosavon vuoden 2022 kiinnostavimpia juttuja uudelleen. Tämä artikkeli on julkaistu alun perin 27. huhtikuuta 2022.

Taiteilija Matti Kaarlejärven silmät vilkkuvat ilosta ja innostuksesta, kun hän esittelee Kuopion Kurkiharjussa sijaitsevaa kulttuurikoti Haihatusta. Sinne hän ja puolisonsa, maakuntaneuvos, Kuopion kaupunginvaltuutettu Markku Rossi asettautuivat taloksi noin vuosi sitten.

Kahvipöytä on katettu kauniisti. Lukuisat tulppaanit maljakoissa värittävät kirkasta kevätpäivää. Valoa tulvii ison talon suurista ikkunoista. Taulut ja valokuvat kertovat tarinoita menneiltä vuosilta. Katse kääntyy pihalle, jossa on kevään ja kesän aikana tarkoitus tehdä erilaisia kunnostus- ja kohennustöitä.

Venemies on löytänyt paikkansa.

– Olen verrannut itseäni venemieheksi, jonka on vain lähdettävä nousuveden aikaan. Paljon rakkaita asioita on joutunut jättämään, kun on pitänyt lähteä, sillä muuten olisi hukkunut. Olen joutunut siirtymään koko ajan. Minun ei ole annettu pysyä kauan paikoillaan.

Ranualta Simojoen varresta lähtöisin oleva Matti Kaarlejärvi kertoo kotiutuneensa Kuopion maaseudun rauhaan mainiosti.

– Kurkiharjussa vallitsee vahva yrittäjyyden ja tekemisen meininki, joka on tarttunut takaisin minuunkin näiden ihmisten ansiosta, mies iloitsee.

– Alueelta löytyy paljon rakennusalan monipuolisia osaajia, jotka ovat auttaneet meitä talo- ja pihaprojekteissamme. Haihatuksesta on tällä tavalla tullut meidän ja monen kyläläisen yhteinen asia. Kun puhutaan tontin puista, ojista ja metsiköistä, kirjailija Kalle Päätalo yhdistää myös näillä seuduilla, Kaarlejärvi mainitsee.

Kuopiolaista kulttuurielämää hän on tarkastellut näköalapaikoilta jo yli 15 vuoden ajan. Kuopiota kaukaisempi Itä-Suomi on Kaarlejärvelle myös tuttua seutua aikaisemmilta työvuosilta.

– Kuopio on rakentanut vankan pohjan kulttuurin kentillä niin teatterin, taiteen kuin urheilun saroilla. Kuopio ja koko Itä-Suomi on monisärmäinen kokonaisuus, joka ei voi jäätyä, koska virrat joka suuntaan ovat niin voimakkaat, Kaarlejärvi summaa.

Tänä vuonna Kaarlejärvi valitsee yhdessä muun raadin kanssa Kuopion kaupungin Savonia-kirjallisuuspalkinnon voittajan.

Hänen työpöydällään on luvussa pino ehdolla olevia teoksia.

– Yritän katsoa aina teoksen rakentumisen kokonaisuutta ottamalla huomioon myös kustantajan roolin, hän toteaa.

Veri vetää vahvasti esiintymään ja vanhojen tuttujen tekstien äärelle. Matti Kaarlejärvi kertoo suunnitelmistaan järjestää Niilo Rauhalan teksteihin perustuvia lausunta-iltoja lähiseudun kirkoissa.

Heinäkuussa tie vie jälleen Taivalkoskelle.

– Esitän Päätaloviikolla 6. heinäkuuta teoksen Painuva päivä – monologi Eino Leinon siivin, hän mainitsee.

– Moni on kysynyt, että miksi sinä aina palaat vanhoihin teoksiin. Vastaan, että ihmisen on hyvä seurustella vanhojen, jo aikaisemmin tehtyjen tekstien kanssa. Se on kehittävää. Teksteistä on mahdollista löytää uusia syvyyksiä ja nyansseja. Hyvät käsikirjoitukset säilyvät ja niiden aika tulee aina uudelleen.

Vapaa-aikanaan Kaarlejärvi viettää paljon aikaa lastenlastensa kanssa Kuopiossa.

– Käymme museoissa ja elokuvissa, laskettelemme ja hiihdämme. Niittylahden patikointireitti tässä kulmilla on aivan mahtava retkeilykohde myös lasten kanssa. Lapsenlapseni ovat melkein kaikki lomat täällä Markun ja minun kanssani, hän kertoo.

– Markku on meistä se jämäkkä ajattelija ja minä haihatuksen omaava taiteilija, Kaarlejärvi kuvailee.

Hän kertoo olevansa kiitollinen paikallisille ihmisille, joiden seurassa hän saa olla oma itsensä.

– Savolaiset ovat elämäniloa pirskahtelevaa porukkaa, jonka puheenparsi on rehevää ja vivahteikasta savolaisrunoutta. Savolaisten sisällä piilee kutkuttavaa ja hauskaa huumoria, jolla myös leikitään, mutta ei mitenkään pahansuopaisesti, hän tähdentää.

– Savolaismiehet ja -naiset ovat komeita sekä henkisesti että fyysisesti. Heissä on paljon sisäistä karismaa.