Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sprayta, sapluunaa, ryijyä ja veistoksia – Kannun henki tuo Kuopion taidemuseoon kattavan kirjon katutaiteen tyylejä

Kuopion taidemuseossa on kesän ajan esillä Kannun henki -näyttely, joka on syntynyt yhteistyössä katutaideyhdistys Urbaani ry:n kanssa. Museonjohtaja Anna Vilkuna kertoo, että näyttelyn toteuttamiseen meni suurin piirtein kaksi kertaa pidempään kuin perinteisen näyttelyn. Syy on pitkälti siinä, kuinka erilainen sen pystytysprosessi on ollut. Taide on poikkeuksellisesti maalattu paikan päällä ja ensimmäisen kerroksen näyttelytilan takaosaan on rakennettu skeittitila.

Urbaanin hallituksen puheenjohtaja Mikko Parviainen kertoo, että Urbaanilla on oikeastaan toivottukin jotain tällaista.

– Taidemuseo lähestyi meitä tämän tiimoilta, mutta olemme haaveilleet näyttelystä jo pidempään. Ne eivät olleet kauhean vaikeat neuvottelut: museo kysyi lähtisimmekö tällaiseen, ja me vastasimme että totta kai, Parviainen naurahtaa.

Näyttelyssä on edustettuna useita eri katutaiteen tyylejä: perinteisen spray-maalauksen lisäksi seinillä on esimerkiksi sapluunateoksia ja ryijyä. Lisäksi kaksi näyttelytilan seinistä elää kesän aikana.

– Ne ovat Urbaani Allstars -seinät, johon Urbaanin jäsenistä valitut taiteilijat käyvät maalaamassa uudet työt pari kertaa kesän mittaan, Parviainen kertoo.

Urbaani Allstars -seinien välissä on tägiseinä.

– Tägäys on tärkeä osa katutaidekulttuuria, joten oli luontevaa tehdä sellainen tännekin. Siitä saa samalla elävän vieraskirjan, Vilkuna kertoo.

Kannun henki -näyttely on esillä Kuopion taidemuseossa sunnuntaihin 27. elokuuta asti.