Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isännöintiliiton eettiset ohjeet ehkäisevät epäselvyyksiä taloyhtiöissä

Taloyhtiöiden pitää olla tarkkana, mistä ja miten paljon isännöitsijät laskuttavat.

Isännöintiliiton uudet eettiset ohjeet päivitettiin helmikuussa 2023. Ohjeisiin tutustunut kuopiolainen taloyhtiönsä hallituksen jäsen otti yhteyttä Viikkosavoon. Hän muistutti, että isännöinnin rajusti nousseet maksut ovat jääneet huomioimatta, kun keskustelun painopiste on ollut lämmityskustannusten nousussa. Nimellään hän ei halua esiintyä, koska pelkää yhteistyön isännöitsijän kanssa heikentyvän.

Taloyhtiön aktiivi ihmettelee, miksi isännöintitoimistojen kiinteät maksut ovat niin lähellä toisiaan. Hänen on pohtinut, ovatko alan toimijat sopineet keskenään taksoista. Helmikuussa 2021 Kilpailu- ja kuluttajavirasto julkaisi selvityksen alan hintakartellista, johon osallistuneet isännöitsijät ovat saaneet tuomionsa.

– Kiinteät isännöinnin kuukausimaksut hämäävät hintojen seuraamista vuositasolla. Isännöintifirmat laskuttavat erillispalveluista, jotka eivät näy isännöintisopimuksessa. Arvioni mukaan nämä erillistehtävät on hinnoiteltu liian korkeiksi, pohtii hallituksen jäsen.

Hän kehottaa taloyhtiön hallitusta käsittelemään säännöllisesti isännöintisopimuksessa olevia tehtäviä ja hintoja. Erillisveloitus-hinnastoon ei saa sisältyä laskutettavia tehtäviä, jos niistä ei ole neuvoteltu taloyhtiön kanssa.

– Esimerkiksi kirjekuori maksaa kaupassa 10–20 senttiä kappale, mutta isännöintitoimisto voi veloittaa siitä lähes 1,50 eroa kappale. Myös postimaksuja voidaan taloyhtiöltä laskuttaa roimasti korkeammalla hinnalla kuin mitä postin hinnasto on todellisuudessa.

Isännöinnin uusien eettisten ohjeiden mukaan isännöitsijän tulee eritellä taloyhtiölle vähintään kerran vuodessa asunto-osakeyhtiön tilikaudella perityt kiinteät ja erillisveloitettavat palkkiot.

– Sähkösopimustakaan ei isännöitsijä voi tehdä kuulematta taloyhtiön hallitusta. Käytäntö on kuitenkin usein täysin toisin, sillä isännöitsijä hyväksyy omat laskutuksensa itse.

Helsingin Sanomat käsitteli (7.5.2023) isännöinnissä tapahtuneita väärinkäytöksiä muun muassa vantaalaisesta taloyhtiöstä, joka luotti ”sinisilmäisesti” isännöitsijään ja taloyhtiötä oli laskutettu tekaistujen laskujen perusteella.

Poliisin selvittäessä asiaa oli paljastanut, että 13 muussa taloyhtiössä isännöitsijä oli tehnyt aiheettomia laskutuksia ja rahoja oli siirtynyt isännöitsijän omalle tilille.

Samassa jutussa kerrotaan esimerkiksi, miten keskisuomalainen isännöitsijä käytti yli 620 000 euron edestä yhden taloyhtiön varoja muiden taloyhtiöiden remonttilaskujen maksamiseen.

Kiinteistöliiton Itä-Suomen toiminnanjohtaja Piia Moilanen kertoo millaista apua liitto antaa taloyhtiöille.

– Kiinteistöliitto teki tänä keväänä kolmen vuoden välein tehtävän selvityksen isännöinnin palkkioista. Selvityksessä näkyvät sekä kuukausi- että erillislaskutus. Erillispalveluista taloyhtiöt hyötyvät, koska ne maksavat tällöin vain palveluista, mitä tarvitsevat. Laskutuksen ja hinnoittelun täytyy olla hallituksen tiedossa, sanoo Moilanen.

Kiinteistöliitto on tekemässä sähköistä työkalua taloyhtiöille, mikä kohentaa niiden osto- ja kilpailutusosaamista.

– Valtaosa isännöitsijöistä toimii eettisesti ja on korvaamaton apu erityisesti isoille asunto-osakeyhtiöille, joiden isännöinti vaatii monipuolista osaamista.Isännöintiliitto itsekin on tehnyt valvontajärjestelmänsä, jolla seurataan eettisten ohjeiden noudattamista ja tarvittaessa rikkeistä langetetaan sanktioita.

Pohjois-Savon Ammatti-isännöitsijät ry:n puheenjohtaja ja Iljan Isännöintikeskuksen toimitusjohtaja Ilja Knuutinen ei tunnista omassa yrityksessään tai yhdistyksen toiminnassa olevien isännöitsijöiden toiminnassa puutteita, joita jutussa hallituksen jäsen esittää.

– Kaikkien kilpailijoiden toimintaa en tunne mutta omassa yrityksessämme kerrotaan taloyhtiöille avoimesti hinnoittelun perusteista. Olen harmissani, että alan arvostus on laskenut. On varmasti todella harvassa ne isännöitsijät, jotka toimivat vastoin taloyhtiön etua. Toimintamme tapahtuu yhteistyössä taloyhtiöiden kanssa avointa toimintakulttuuria noudattaen, sanoo Knuutinen.