Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunki ei myönnä invapaikkaa Itä-Suomen yliopiston apteekin edustalle – Pysäköintioikeus sähköpotkulaudoilla ja katujunalla

Kuopion kaupunki myöntää invaparkkipaikkojen luvan sekä tietyillä standardeilla että käyttämällä harkintaa. Henkilö saa invapaikkatunnuksen lääkärinlausunnolla, jos autoilija käyttää esimerkiksi pyörätuolia tai hänellä on liikkumista haittaava kävelykyvyn rajoitus.

Yliopiston apteekin apteekkari Jouko Savolainen ei ymmärrä kaupungin päätöstä evätä invapaikka torin reunalla olevan apteekin edustalta. Savolainen korostaa, että yliopiston apteekki on Pohjois-Savon suurin ja apteekissa asioi liikuntarajoitteisia asiakkaita. Apteekkien on määrä hoitaa lakisääteistä lääkejakelutehtävää.

– Ihmettelen kaupungin päätöstä kieltää invapaikka liikuntarajoitteisilta asiakkailtamme, mutta kaupunki järjestää ikkunoidemme eteen pysäkin traktorille peräkärryineen eli kaupunkijunalle. Myös sähköpotkulaudat saavat pysäköidä apteekin edustalle, mutta liikuntarajoitteisille asiakkaille ei sallita yhtä pysäköintiruutua, harmittelee Savolainen.

Kaupungin suunnittelupäällikkö Ari Räsänen kertoo, että Itä-Suomen yliopiston apteekin anomusta on käsitelty liikennesuunnittelijoiden viikkopalaverissa. Räsäsen mukaan kieltoa on perusteltu sillä, että apteekki on Puijonkadun kävelykatuosuudella.

– Tieliikennelain 44 pykälässä lausutaan kävelykadulla pysäköinnistä, ettei moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai sen perävaunua ei saa pysäyttää eikä pysäköidä kävelykadulla. Pysäyttäminen on sallittu pakollisen liikenne-esteen, väistämisvelvollisuuden noudattamisen tai hätätilanteen vuoksi, selittää Räsänen.

Liikennesuunnittelijat eivät kannata katuosuuden kävelykatuluokituksen poistamista, sillä se heikentäisi huomattavasti jalankulku- ja pyöräilyliikenteen turvallisuutta alueella sekä haittaisi torialueen toimintaa.

– Jalankulku- ja pyöräilyliikenne on torin ympäristössä vilkkaampaa kuin käytännössä missään muualla kaupungin alueella. Alueella liikkuu myös huomattavan paljon lapsia. Autoliikenteen salliminen torin laidalla johtaisi hyvin suurella todennäköisyydellä vaaratilanteisiin ja onnettomuuksiin.

Lisäksi Ari Räsänen huomauttaa, että kaupungin liikennesuunnittelijat suhtautuvat yleisellä tasollakin varauksella invapaikkojen lisäykseen. Liikuntarajoitteisilla on autoissaan LE-tunnus, joka oikeuttaa pysäköinnin invapaikalle.

– Laki ei mahdollista liikkumisesteisten pysäköinnin aikarajoittamista, joten yksittäinen LE-pysäköintitunnuksen haltija voi ”omia” LE-autopaikan itselleen pitkiksikin ajoiksi, eikä pysäköinninvalvonnalla, poliisilla, tai muillakaan viranomaisilla ole käytännössä keinoja puuttua siihen.

Liikennesuunnittelijat kehottavat liikuntaesteisiä asiakkaita käyttämään Toriparkin LE-paikkoja, joista he pääsevät hissillä torin varren liikkeisiin.