Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopiolainen Toni Karjalainen tuo maakunnan ääntä kokkimaajoukkueeseen – Ruoan vaikutus hyvinvointiin ja mieleen on nouseva trendi

Keittiössä työkielenä käytetään myös englantia.

Suomen kokkimaajoukkueen riveihin on saatu kuopiolainen vahvistus, kun Original Sokos Hotel Puijonsarven keittiöpäällikkö Toni Karjalainen on valittu Culinary Team of Finlandin hallituksen jäseneksi.

– Meitä voisi kutsua Suomen ruokalähettiläiksi ja kilpailutoiminnassa verrata vaikka kiekkoleijoniin, sillä meillä on äärimmäisen ammattimainen valmentautuminen ja sitoutuminen yhteiseen päämäärään, alueyhdistyksen, Savon Keittiömestarit ry:n edustajana hallitukseen valittu Karjalainen taustoittaa.

Hallituspaikka tietää Karjalaiselle paitsi kokouksia, myös verkostoitumisen mahdollisuuksia maailmanlaajuisesti sekä mahdollisuutta nostaa maakunnan ääntä ja ruokakulttuuria entistä enemmän esille.

– Olen omalta osaltani myös tukemassa Suomen kokkimaajoukkuetta matkalla kohti kokkikisoja. Joukkueen päätähtäimenä on nyt Word Cup Luxemburgissa ja neljän vuoden välein järjestettävät kokkien olympialaiset, jotka järjestetään seuraavan kerran vuoden 2024 helmikuussa Stuttgartissa Saksassa, Karjalainan valottaa.

– Toimin Savon alueella linkkinä keittiömestareiden alueyhdistyksiin. Alueyhdistyksien tuki on Suomen kokkimaajoukkueelle tärkeää, kun he vievät suomalaista ruokakulttuuria ja osaamista eteenpäin. Toimin linkkinä myös oppilaitosyhteistyön suuntaan.

Tuleviin kisoihin on joukkue jo valittu.

– Yksi ässä hihassa kisan kuvioihin liittyen on se, että kokkimaajoukkueeseen kuuluu kuopiolaislähtöinen joukkueenjohtaja Katja Tuomainen. Kuopiolaisille voin seuraavasta kisamenusta paljastaa, että alkuruoan villikuha tulee savolaisista puhtaista vesistä, Toni Karjalainen mainitsee.

Ravintolamaailmassa ruokalistat vaihtuvat sesongin ja trendien mukana, mutta klassikot pitävät pintansa.

– Esimerkiksi ahven on ikiaikainen klassikko, kun elämme sisävesien äärellä. Myös kuha ja siika ovat Kuopion korkeudella hyvin kysyttyjä lautaselle, Karjalainen kertoo.

– Yksi asia, mikä selkeästi nousee esille on funktionaalinen ruoka, eli miten ruoka vaikuttaa hyvinvointiin ja mieleen. Tähän saakka jos suomalainen on vaikuttanut mielialaansa lähinnä alkoholilla, niin sivistyneesti se tehdään nykyään ruoalla. Suomalaiset ovat edelläkävijöitä terveellisen ruoan teemassa, hän arvioi.

Karjalaisen mukaan ajassa näkyvät vahvasti myös gluteeniton ja vähähiilihydraattinen ruokavalio sekä lähiruoan arvostus niin kaupoissa kuin ravintoloissa.

– Lähiruoan merkitys on suuri. Myös meillä menussa on hyödynnetty paljon paikallisten toimijoiden ja tuottajien raaka-aineita.

Kulinarismi on Karjalaisen mielestä kulttuuria vatsan täydeltä.

– Kulttuuria juuri siksi, että aiheeseen perehdytään ja ravintoloissa käydään. Haetaan kokemuksia ja mahdollisesti myös elämyksiä, hän luonnehtii.

Tulevaisuuden kulinarismi on hänen näkemyksensä mukaan vielä nykyistä enemmän yksilöllistä ja hiottua.

– Ihmisten tietoisuus asioista on kasvanut valtavasti, joten jo lähtökohtaisesti osataan vaatia entistä enemmän.

Original Sokos Hotel Puijon-sarven eli kotoisammin Puikkarin keittiössä vallitsee kansainvälinen ilmapiiri.

– Työkielenämme on sekä suomi että englanti. Ohjeet annetaan joka päivä molemmilla kielillä. Tiimissämme on esimerkiksi neljä filippiiniläistä kokkia ja toukokuun lopussa on tulossa vielä kaksi lisää, Toni Karjalainen mainitsee.

– Työvoimapula on keittiömaailmassa totta ja vallitseva globaali tilanne. Meillä on ollut siitä hyvä tilanne, että olemme haluttu työpaikka. Kun viimeksi laitoin kokin paikan hakuun, hakemuksia tuli aina Intiasta saakka. Teemme yhteistyötä henkilöstövälitysfirman kanssa.