Palvelut helposti ja potilaslähtöisesti

Kolmannen sektorin sote-toimijoiden toivotaan lisäävän tietonsa Hyvinvointitarjotin-sivustolle.

Eri toimijoiden sosiaali- ja terveyspalvelut tuodaan yhteiseen tietokantaan.

Kuopiossa käynnistyy sote-järjestötietokanta-projekti, jossa eri toimijoiden sosiaali- ja terveyspalvelut tuodaan yhteiseen tietokantaan. Tietokanta kootaan Hyvinvointitarjotin-nimiselle sivustolle. Palvelu on suunniteltu lääkäreille ja muille hoitotyön ammattilaisille työtä helpottavaksi apuvälineeksi. He voivat etsiä sivustolta hakusanoilla tai paikkakunnalla eri kolmannen sektorin toimijoita, joiden palveluista arvelevat olevan potilaalle hyötyä. Tavallinen käyttäjä voi etsiä sivustolta omalla alueellaan toimivia järjestöjä. Projektia koordinoi Pohjois-Savon vertaistuen keskus (VeKe).

ESIMERKKI: Potilas saa Alzheimerin taudin diagnoosin ja lääkäri arvelee, että muistikerhosta voisi olla potilaalle hyötyä. Lääkäri voi syöttää taudin nimen hakukenttään ja sivusto tarjoaa hakuun sopivia, alueella toimivia järjestöjä, joihin potilaan voi ohjata.
Haun jälkeen lääkäri ottaa yhteyden kolmannen sektorin toimijaan, asiakkaan niin halutessa. Asiakas voi myös itse olla yhteydessä toimijaan tai antaa luvan olla yhteydessä häneen.

VASTAAVAA työkalua ei lääkäreillä ja hoitajilla ole aikaisemmin ollut vaan tieto on pitänyt joko muistaa tai tonkia netistä.
– Se kuulostaa ehkä uskomattomalle, ettei tällaista ole aikaisemmin ollut, mutta niin se vain on. Lääkärinä olen kaivannut tällaista helppoa portaalia monta kertaa, sanoo Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksen ylilääkäri Kai Savonen.

HAKUKONEESTA löytyy nyt 115 hakusanaa ja kaikki yleisimmät sairaudet. Valitettavasti tietokannasta löytyy tällä hetkellä vain reilut 10 sote-alan järjestöä vaikka niitä on Pohjois-Savossa yhteensä 527. Nyt VeKe ja muut toimijat toivovatkin, että kolmannen sektorin järjestöt kävisivät ilmoittamassa tietonsa sivulle.
– Järjestöt voisivat antaa valtavan panoksen jos vain tapaisimme potilaat ajoissa. Tämä tuo meille mahdollisuuden löytää asiakkaat paremmin ja tarjota heille palveluja, avaa mukana olevan Pohjois-Savon Muisti ry:n toiminnanjohtaja Eija Rytkönen.

SOTE-tietokannan kokeilu alkaa Kuopion alueen terveyskeskuksissa jo lähiviikkojen aikana. Alkuvaiheessa pilotissa ovat mukana psykiatriset sairaanhoitajat, osa suun terveydenhuollosta ja fysioterapia. Kehitystyössä ovat mukana Istekki Oy, Kuopion kaupunki, pohjois-savolaisia sote-järjestöjä ja kehitysyhtiö Flowmedik Oy.