Patrik Alaharjula on läpimurron partaalla

Siinä vaiheessa, kun pääsin ensimmäistä kertaa KuPSin edustukseen, niin tiesin että jotain on tehty oikein, pohtii Patrik Alaharjula.

Kuopiolainen Patrik Alaharjula on yksi lupaavimmista nuorista pelaajista ja pääsi viime kaudella pelaamaan ensi kertaa KuPSin edustusjoukkueessa.

 

KuPSin hyökkääjä Patrik Alaharjula (20) aloitti jalkapallon viisivuotiaana. Saavuttaessaan lukioiän Alaharjula yhdisti koulun ja jalkapallon Kuopion klassillisen lukion urheilulinjalla (UrLu).

– Tykkäsin UrLusta, kävin aamutreeneissä ennen koulun alkua ja kun kahdelta loppui koulu, kerkesin vielä iltapäivän treeneihinkin.

Lukion Alaharjula kävi monien urheilijoiden tapaan neljään vuoteen. Ylioppilaslakin hän sai tänä keväänä.

– Neljään vuoteen käyminen helpotti, koska ei ollut niin paljon kursseja jaksoissa. Kiireisin ajanjakso oli ylioppilaskokeiden aikaan, kun oli pelimatkoja ympäri Suomen. Luin kokeisiin bussissa ja hotellihuoneissa.

Jalkapallo vaatinut myös uhrauksia

Omistautuminen lajille on vaatinut asioiden tärkeysjärjestyksen pohtimista.

– Moniin menoihin en ole päässyt, kun seuraavana päivänä on ollut peli. Niissä tapauksissa on täytynyt miettiä, kumpi on tärkeämpää. Ajattelen sen niin, että myöhemminkin kerkeää juhlimaan.

Vapaa-aikaa jalkapallon ohella ei aina jää.

– Kaverit kyllä kommentoi, että aina olen jossain. Heidän kanssaan voisi keretä enemmän olla.

Alaharjulan mukaan on vaikea ajatella elämää ilman jalkapalloa. Treenaamisen ohella hän painottaa levon ja unen merkitystä.

– Unta pitäisi saada se yhdeksän tuntia joka yö. Edustuksella on myös joka treenin jälkeen ruoka stadionilla. Järjestely on tosi hyvä, ettei tarvitse itse treenien välissä laittaa ruokaa.

Tasapainon löytäminen harjoittelun ja levon välillä on tärkeää.

– Täytyy treenata tietty määrä, mutta sitten kun on huilaamisen paikka, niin pitää osata myös huilata. Ei saa mennä ylirasituksen puolelle.

Peliominaisuuksien arviointia

Alaharjula on saanut kokea pelaamista niin KuFu-98:n riveissä kakkosessa kuin KuPSin edustuksessakin.

– Siinä vaiheessa, kun pääsin ensimmäistä kertaa edustukseen, niin tiesin että jotain on tehty oikein.

Vahvuudekseen Alaharjula mainitsee maalinteon.

– Hyökkääjänä kaikki vaatii maaleja, se on ainut, joka ratkaisee. Luulen, että olen ihan hyvä maalintekijä sinänsä.

Myös kehityskohteita löytyy.

– Enemmän pitäisi olla sitä pallotonta peliä, että liikkuisin niihin oikeisiin väleihin. Näissä miesten peleissä täytyisi myös olla miehisempi, ja lisätä kaksinkamppailuvoimaa ja fyysistä puolta.

Tavoitteena kauppatieteen opinnot

Tavoitteita Patrik Alaharjulalla on niin jalkapallossa kuin sen ulkopuolellakin.

– Jalkapallosta puhuttaessa sitä aina unelmoi ulkomaista. Ensin pitää kuitenkin pärjätä Suomen kentillä ja saada Veikkausliigassa enemmän minuutteja. Pelaaminen ulkomailla on aika kaukainen juttu, mutta katsotaan nyt rauhassa.

Yliopistoon Alaharjula on ajatellut hakea ensi keväänä.

– Kauppatieteitä olen miettinyt, siihen ajattelin panostaa kunnolla.

Alaharjula toivoo, että jalkapallo olisi osa elämää tulevaisuudessa.

– Unelmoin vähän kaikesta jalkapallon suhteen, mutta koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu. Minulta loppuu sopimus lokakuun lopussa, enkä osaa sanoa mitä sitten käy. Toivon, että tulevaisuudessa jatkaisin vielä pelaamista.