Pelastetaan asukastuvat

Syksyllä 2019 Kuopion kaupunki ryhtyi suunnittelemaan menoleikkauksia, joita se laittoi täytäntöön tänä vuonna. Yksi leikkauskohteista asukastupatoiminnan henkilöstömenot.

Tuoreessa 2019 Kuopion kaupungin arviointikertomuksessa kuvataan millaista ennaltaehkäisevää toimintaa asukastuvat tarjoavat. Raportin mukaan asukastuvat tarjoavat sosiaalista kanssakäymistä, mielen hyvinvointia, tukea ja neuvontaa sekä mielekästä tekemistä. Toiminnan voi olettaa olevan tunnustettu osa kuopiolaisten hyvinvointia.

Uskon, että tupaverkoston kiskominen eteenpäin virkatyönä on kaikkea muuta kuin innostavaa. Voin kuvitella vastaavan virkamiehen mielialan tilanteessa, jossa asukkaille on rakennettu vapaaehtoinen ja vaikuttava palvelu, jolle ei ole enää riittävää rahoitusta. Käsillä olevassa tilanteessa on varmaankin toiveita siitä, että asukkaat ottaisivat toiminnan omaksi harrastukseen. Kokemuksesta voin kertoa, että kohtaamispaikkojen ylläpito ei ole mitään kevyttä puuhastelua, vaan se vaatii resursseja ja yhteisöllisyyteen uskovia ihmisiä.

Minut asukastupatoiminnan inhimillisestä tarpeellisuudesta ovat vakuuttaneet ihmiset, joille tupa on ollut merkittävä osa arjessa pärjäämistä ja yhteyden saamista ihmisiin. Minulle on vakuutettu useita kertoja, että kaupungissamme ei ole asukastilojen lisäksi sellaisia kohtaamispaikkoja, joissa vaikkapa yksinäinen senioriväestö voisi jakaa arkeaan ja saada omaehtoisesti asioitaan hoidettua.

Jaan kokemuksen yhteisen kaupunkitilan tarpeesta lähiöissä. Nykyään muutaman aluekirjaston lisäksi ei ole paikkoja minne mennä, jos elämä ei täyty kuluttamisesta kauppakeskuksissa. Mielestäni modernissa kaupungissa tämän kaltainen mahdollisuus on oltava olemassa.

Nykyaikaisesta projektien kyllästämästä maailmasta olen oppinut sen, että kaiken voi palvelumuotoilla uudelleen, ja saada jälleen kuulostavan rahoittamisen arvoiselle toiminnalle. Ehdotakin, että joku välkky hankkeistaa asukastuvat ”ihmiselämän innovaatiodatakohtaamohankkeeksi”, jolla lisätään keskisuuren suomalaisen kaupungin kilpailukykyä. Tämä takaa varmasti toiminnan jatkorahoituksen.

Kirjoittaja on tosielämän mielensäpahoittaja.