Pelastusopiston savusukellusharjoitus Raviradantiellä ensi viikolla

Harjoitus toteutetaan tässä Niiralan Kulman tyhjillään olevassa kiinteistössä. Kuva: Pelastusopisto

Ensi viikon alussa toteutettavasta harjoituksesta aiheutuu näkyvää savua.

Pelastusopiston opiskelijoiden harjoitus tuodaan Kuopion keskustaan 10.–11.12. Kohteena on Niiralan Kulman tyhjillään oleva asuinkerrostalo osoitteessa Raviradantie 8. Harjoituksesta aiheutuu näkyvää savua alueella.
–Pelastusopisto käyttää kohdetta korkeassa rakennuksessa tapahtuvan pelastustoiminnan harjoitukseen, kertoo vanhempi opettaja Vesa Siivonen Pelastusopistolta.
Harjoituksessa ei käytetä ollenkaan oikeaa tulta, vaan hyödynnetään keinosavua, joka on myrkytöntä ja vaaratonta. Savu ei aiheuta vaaraa lähitalojen asukkaille.

Harjoituksessa pelastusryhmä ajaa hälytyksen saatuaan kohteelle ja toteuttaa sammutusharjoituksen talon yläkerroksiin. Palohälyttimen ääni voi kuulua ulos asti. Sammutusharjoituksessa käytetään pieniä määriä vettä kuvitteellisen palon sammuttamiseksi sekä murretaan asuntojen ovia aiheuttaen mahdollisesti meluhaittaa. Harjoitusta toistetaan molempina päivinä useita kertoja, summaa Siivonen.
Harjoitus on käynnissä maanantaina ja tiistaina kello 8–18. Kyseessä on 8-kerroksinen, 60-luvulla rakennettu asuinkerrostalo, joka esitetään purettavaksi myöhemmin ensi vuonna.
–Rakennus on tullut elinkaarensa päähän, ja se on kuntotutkimuksissa osoittautunut kunnoltaan sellaiseksi, ettei sitä ole taloudellisesti järkevää eikä mahdollistakaan peruskorjata, kertoo kiinteistöjohtaja Olli Kuronen Niiralan Kulmasta.
Tilalle rakennetaan uusrakennus, joka mukailee ulkoasultaan purettavaa taloa ja kortteleiden ulkoasu säilyy muuttumattomana.
Uuden talon rakentamisen arvioidaan alkavan keväällä 2019.
Alueella liikkuvia pyydetään pitämään turvallinen etäisyys kohteeseen sekä pitämään ajotiet auki, jotta raskas pelastuskalusto pääsee liikkumaan esteettä.