Perhonen on syyllinen

Maaliskuun alkupuolella ehdin jo innostua liikaakin auringosta. Kaivoin aurinkolasit komerosta, riisuin vaatetusta ja talven murjotuksen jälkeen hymyilin jokaiselle vastaankävelijälle. Tämä ei ollut nerokas idea, jäädyin kerta kaikkiaan pystyyn. Joskus kalenteriin vilkaisu säästäisi monelta harmilta.

Sanotaan että suomalaiset vaikenevat kahdella kielellä. Tämä ei pidä paikkaansa. Säästä pälpätämme rohkeasti. Kun sataa vettä tai pakkanen puree, sää koskettaa jokaista meistä iästä, sukupuolesta, ammatista tai seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta. Sote-uudistuksesta alkaa rähinä heti, mutta säästä voidaan turvallisesti olla eri mieltä.

Lähestyvä kesä saa mielen hulmuamaan. Kesäloma siintää sitkeästi takaraivossa. Kun se kuuluisa takatalvi käy kimppuun, sitten ollaankin kärttyisiä ja mielialan laskee kuin lehmän häntä. Naapurin isännän kanssa päivitellään juhannuksena: tulipa tänä talvena lumet aikaisin.

Säästä hölötetään joka paikassa. Lehtien otsikot kirkuvat ilmastomuutoksesta. Ystäväni asuu Espanjassa. Viime kesänä Aurinkorannikolla oli tautisen kuumaa. Olisin kaivannut täällä lämpimämpää, mutta tuttavani rukoili että pääsisi Suomeen vilvoittelemaan. Sauna on hauska keksintö: koko ajan asuminen saunassa on sietämätöntä, niin kuin kamuni asian muotoili.

Ilmastonmuutoksesta on syntynyt haloo, jolla maan asukkaille myydään mitä tahansa humpuukia. Sähköautoja ja hilavitkuttimia diilataan hyväuskoisille kuluttajille sillä ajatuksella, että maapallo pelastuu, vaikka niiden valmistus syö energiaa siinä missä ennenkin.

Säätä käytetään hyväksi myös maailman politiikassa. Yhdysvallat haluaisi puhua Pohjois-Korean kanssa aseohjelmasta ja aseiden riisunnasta. Ex-ulkoministeri Rex Tillerson otti kovat keinot käyttöön sanomalla: ”Pääasia on, että tavataan. Puhutaan sitten vaikka säästä, jos niin haluatte.”

Kun jaaritellaan säästä, joristaan usein perhosvaikutuksesta. Perhosen siivenisku Tansaniassa saa aikaa myrskyn toisella puolen maapalloa. Siis korkoa koron päälle, yhden teorian mukaan. Kun seuraavan kerran Puijon ikimetsää kaatuu rytinällä rajuilmalla, syytetään siitä afrikkalaista perhosta.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.