Petri maksaa ostoksensa puhelimella ja älykellolla

Petri Markkanen maksaa ostoksensa älykellolla. K-Supermarketin Iiris Kettunen suhtautuu luontevasti, kun mies työntää kelloruudun lähimaksulaitteeseen.

Mobiilimaksaminen yleistyy. Petri Markkanen maksaa mobiilaitteilla, koska se on helppoa, nopeaa ja turvallista.

ICT-asiantuntija, Kuopiossa asuva Petri Markkanen maksaa päivittäistavaraostoksiaan sekä älypuhelimella että Applen älykellolla. Työkseen hän kouluttaa ihmisiä digilaitteiden ja palveluiden käyttöön. Älykellolla maksaminen edellyttää sitä, että kaupan kassalla on lähimaksupääte.
Melkein kaikkiin Android-älypuhelimiin voi ladata mobiilimaksusovelluksen. Applen laitteissa on puolestaan oma maksujärjestelmä, ApplePay eikä maksettaessa tarvitse avata erillistä sovellusta.

MOBIILIMAKSAMISELLA voi maksaa myös yli 25 euron suuruisia ostoksia, toisin kuin  tavallisien pankki- tai luottokorttien lähimaksulla.
– Minulla on Applen älykello, johon saan maksukortin ruudulle kahdella napin painalluksella. Käytän ST1 luottokorttia älykellossani. Systeemi on nopeampi, turvallisempi ja helpompi kuin tavallinen pankkikortti. Se on myös yksinkertaisempi käyttää kuin Anroid-laitteiden maksuominaisuudet, koska niissä erillisen sovelluksen avaaminen kestää hiukan pitempään, vertaa Markkanen.

VIIKKOSAVO teki Markkasen kanssa testin keskustan K-Supermarketissa. Markkanen ostaa virvokejuoman ja sanoo kassalle maksavansa kortilla. Hän heilauttaa älykellon ruudussa olevaa korttia kerran lähimaksulaitteen edessä. Maksu on hoidettu. Aikaa toimitukseen kului silmänräpäys.
– Olen käyttänyt Applen älykelloa maksuvälineenä vuoden alusta lähtien. Älykellossa on myös liikuntatoiminnot sykemittauksella ja GPS:llä ja se maksaa noin 400 euroa. Jotkut kassat hämmästelevät kellomaksutapaa ja kertovat, ettei heitä ole erityisemmin opastettu mobiilimaksujen vastaanottoon.

KESKUSTAN K-Supermarketin testissä kaksi vuotta kassalla työskennellyt Iiris Kettunen sanoo, ettei hän muista tavanneensa yhtään asiakasta, joka olisi aikaisemmin maksanut kellolla ostoksensa.
– Olen kyllä tietoinen mobiilimaksutavasta. Minulle riittää, kunhan asiakas ilmoittaa, että hän maksaa kortilla, olkoot kortti sitten vaikka kellossa, sanoo Kettunen itsevarmasti.

APPLEN älykelloa ei voi käyttää kukaan ulkopuolinen, jos se katoaa tai varastetaan. Aina kun kello otetaan ranteesta, se vaatii salasanan ennen kuin se toimii jälleen. Kello myös näyttää kaikki oman puhelimen ilmoitukset ja sillä voi soittaa puheluita ja lähettää viestejä. Kellossa on myös siri-ääniavustin, jolla voi esimerkiksi asettaa ajastimen koskematta itse kelloon. Polttoaineen maksaminenkin onnistuu älykellolla siten, ettei tarvitse työntää korttia tankin korttilaitteisiin.
– Mobiilimaksaminen älypuhelimella tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että puhelimen sovellukseen liitetään oma maksukortti. Maksu hyväksytään joko henkilökohtaisella pin-koodilla tai esimerkiksi puhelimessa olevalla sormenjälkilukijalla. Mobiilimaksaminen on eri asia kuin mobiiliverkkopankki. Verkkopankkisovelluksella maksetaan laskuja ja tehdään tilisiirtoja. Niillä ei voi maksaa kaupan kassalla.

ICT-asiantuntija korostaa, että mobiilimaksamisessa kannattaa huolehtia, että käytössä olevat ohjelmistot ovat ajan tasalla. Tunnusluvut eivät myöskään saa olla liian helppoja arvattavaksi.
– Applen palveluun pitää tallentaa oman maksukortin tiedot, mutta muuten jokainen maksutapahtuma salataan. Mobiilimaksamisesta kannattaa kysyä omasta pankista.

Mobiilimaksaminen

 

Mobiilimaksamisessa käytetään kauppojen lähimaksu-ominaisuutta, ilman 25 euron rajaa. Poikkeuksena on mobile pay-palvelu, joka vaatii erillisen tuen kassoilta.

Käytännössä älypuhelimeen ladataan maksusovellus, sovellukseen liitetään oma maksukortti. Maksukortti voi olla pankki- tai luottokortti.

Apple pay -palvelu toimii kaikilla Applen taitteilla ilman erillisen sovelluksen asentamista.

Mobiilimaksu-palveluilla voi maksaa useissa verkkokaupoissa

Mobiilimaksaminen toimii kuin käteinen, palvelulla voi siirtää rahaa yksityishenkilöiden kesken.

Laskujen maksaminen tapahtuu pankkien omilla sovelluksilla, verkkopankilla.