Pienet ongelmat otsikoissa

Tammikuun alussa uutisoimme Viikkosavossa huonokuntoisista Puijon laduista. Aktiivihiihtäjät olivat tuohtuneita. Kaupunki ei ollut kunnostanut latuja ajoissa viikonlopuksi.

Latujen ja teiden talvikunnossapito on paikallismediassa jokatalvinen uutisoinnin aihe. Teitä ei ole aurattu aamun varhaisina tunteita. Ladut ovat huonommassa kunnossa kuin naapurikunnassa. Katuhiekat kirvelevät silmiä keväällä.

Koska meillä ei ole oikeasti isoja ongelmia, pienet epäkohdat nousevat otsikoihin. Toki jutut saavat aikaan myös muutoksia ja panevat vauhtia julkiseen koneistoon.

Mutta välillä niin meitä lehden tekijöitä kuin lukijoitakin on syytä muistuttaa ja verrata omia pikkuhuoliamme maailmanlaajuisiin suruihin, sotaan, nälkään ja absoluuttiseen köyhyyteen.

Iisalmen Sanomien päätoimittaja Kari Angeria totesi pääkirjoituksessaan, että jos meillä sodittaisiin tai taisteltaisiin jokapäiväisestä leivästä, kukaan ei jaksaisi valittaa lumitömpäreestä kadun kulmassa.

Tiestön kunnossapidon puutteet tuskin ovat pääuutisia Raqqan tai Kabulin medioissa. Raunioiden keskellä media kertoo kuolemasta ja kuoleman uhasta.

Pienetkin ongelmat ovat julkisuuden arvoisia. Silti pitäisi tuntea kiitollisuutta etuoikeutetusta asemastamme. Kiitollinen mieli on varmin tapa rakentaa onnellinen elämä. Jos etsii vain virheitä ja keskittyy kritiikkiin, mikään maailman hyvinvointi ei tuo onnea.

Ja viime viikonloppuna ne Puijon ladutkin näyttivät muuten olevan priimakunnossa.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.