Piinaavat pyhät

Piinaavat pyhät alkavat olla takana. Joulu on ilonjuhla, mutta monella kanssakulkijalla painaa yksinäisyys, suuret odotukset, suorituspaineet tai köyhyys. Sama koskee kesälomia, jolloin elokuussa on piikki avioeroille.

Joulun alla kuulee aina samat jeesustelut. Telkkari pursuaa joulumainoksia, liikkeet soittavat tuutin täydeltä joulumusiikkia, kaupallisuus tunkee ovista ja ikkunoista. Moni hyväosainenkin ahdistuu moisesta menosta, turhaan.

Tekopyhyys valtaa sielunmaiseman. Kaupallisuus synnyttää työpaikkoja, verotuloja ja muuta hyvää yhteiskunnalle. Olisiko se vaihtoehto, että ihmiset lopettaisivat ostamisen tai kuluttamisen, jolloin syntyisi työttömyyttä ja vähäosaisuutta entistä enemmän?

Onhan tässä edessä vielä uusivuosi ja uudenvuoden lupaukset. Tapana on lopettaa röökin tupruttelu, laihdutus kesäkondikseen ja tietenkin viettää tipatonta tammikuuta: kaikkea hyvää ja kaunista luvataan.

Iltapäivälehdet kyselevät julkkiksilta, mitä mukavaa on luvattu nousevalle vuodelle. Suomalaisille on kunnia-asia kuristautua lupauksiin. Voi sitä vahingoniloa, kun joku silmäätekevä jää juopottelusta kiinni. Lupauksen antaminen on eri asia kuin sen pitäminen.

Kuka heittää ensimmäisen kiven? Kaikki me aviolliset olemme luvanneet olla yhdessä kuolemaan saakka, silti puolet avioliitoista päättyy eroon. Hyväksymme valkoisen valheen mieluummin kuin kalsealta kuulostavan totuuden.

Lupaus tipattomasta tammikuusta on aivan järjetön ajatus. Jos seurauksena on pohjaton helmikuun ja märkä maaliskuu, seuraukset voi vain arvata. Alkoholittoman kuukauden sijaan voisi pohtia pikemminkin kokonaiskulutusta.

Jos lupauksia on pakko antaa, on edettävä kääpiön askelin. Jos haluaa, että lapsi oppii lukemaan, piltille ei anneta käpälään Nikolai Gogolin kuolleet sielut tai kuka jaksaa popsia kaalisoppaa kuukausikaupalla muutaman pudotetun kilon tähden.

Itsekuri on avainsana muutokseen. Tiedän, että porkkana on parempi vaihtoehto kuin kilo suklaata tv:n lempparisarjan äärellä. Tarvitsen personal traineria, joka vahtii haulikon kanssa herkkukaapin ovea.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.