Piitsit puhtaaksi

Viime torstaina töistä lähtiessäni kuljin Ajurinkatua sankarihautausmaan vierellä. Ylhäältä sankarihautausmaalta kuului kahden pian teini-iässä olevan, ehkä 13-vuotiaan pojan puheensorina. Yhtäkkiä limpparitölkki lensi maahan juuri nenäni eteen, melkein osui päähäni. Katsoin ylös ja näin, kun toinen pojista tsekkasi osuiko. Yllättyneenä en älynnyt muuta huikata, kuin että pojat kuulkaas, tuo tölkki kuuluisi roskikseen.

En tiedä onko sen tehnyt hyvä kotikasvatus vai lapsesta saakka harrastamani partio, mutta en ikinä roskaa luontoa. Ei tulisi mieleenikään heittää tyhjää tölkkiä maahan. Enkä suvaitse sitä, että niin tekee kukaan muukaan. Minusta jokaisen aikuisen oikeus ja velvollisuus on huomauttaa lapsille, jos he roskaavat. Huolimatta siitä, kenen lapsi on kyseessä. Rakentavasti toki.

Erityisen hyvänä tekona luonnon hyväksi voi osallistua roskienkeräyskampanjoihin. Jos ei suuriin talkoisiin, niin edes siten, että silloin tällöin huomatessaan poimii maasta toisenkin roskan. Jos oikein kunnolla haluaa auttaa, niin Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys järjestää Puhas Piitsi -siivouskampanjoita nyt toukokuussa. Huomenna torstaina 16.5. siivoillaan Kirveslahdessa, 21.5. Itkonniemellä, 22.5. Kuopionlahdella, 23.5. Saaristokadulla ja 28.5. Julkulan rannassa.

Keräyksen yhteydessä roskat myös analysoidaan ja tiedot tallennetaan. Näin tutkijat saavat tietoa siitä, mitä ihmiset rannoille heittävät ja roskaisuustilannetta voidaan seurata. Yhteistyössä kampanjassa ovat mukana Kuopion kaupunki ja yliopisto.

Kirjoittaja on toimittaja.