”Piknikin ehdot eivät täyty, jos ostaa kioskista sipsipussin ja kopan kaljaa kyytipojaksi”

Sanna, Hanna, Viljami-vauva, Heikki, Kaisu ja Sonja lähtivät ensimmäisen kerran tänä kesänä piknikille Väinölänniemelle. Porukka on nollalinjalla: ”Asiallisesta alkoholin käytöstä puistoissa ei mielestämme ole kenellekään haittaa", seurueesta todetaan.

Poliisin puuttumiskynnys julkisella paikalla tapahtuvaan alkoholin käyttöön on harkinnanvaraista.

Komisario Jari Uusitalon mukaan poliisi puuttuu harkinnanvaraisesti alkoholin käyttöön julkisella paikalla. Pelkkä alkoholin käyttäminen on julkisella paikalla kiellettyä. Piknik-ruokailun yhteydessä siihen ei puututa. Jos ruokailua on vain silmänlumeeksi ja juonti on pääasia, poliisi voi keskeyttää puuhan.

– Jos puistoon kannetaan kassilla kaljaa ja mukana on joku sipsipussi, sitä ei arvioni mukaan voi pitää piknik-ruokailuna. Kyllä alkoholin käyttö puistoissa edellyttää ainakin salaatin ja patongin. Alkoholi ei saa olla pääroolissa esimerkiksi Väinölänniemellä tai kaupungin muilla puistoalueilla, sanoo Uusitalo.

Tilanne parantunut

Kuopion keskusta on siistiytynyt. Uusitalo arvioi, että kolme vuosikymmentä sitten Kuopion tori ja Sokoksen kongi olivat aivan eri luokan juopottelukeskittymiä kuin nykyisin. Kaupungilla vähäinenkään alkoholin nauttiminen ei ole sallittua.

– Tämän hetken Kuopiossa vain jotkut tapahtumat aiheuttavat katukuvassa juopottelupiikin. Tällöin poliisi lisää partioita tapahtuminen lähistöllä. Ajoittain Valkeisenlammella on ympäristöä häiritsevää julkijuopottelua.

Jos poliisi ei puutu häiritsevään juopotteluun, kyse on yleensä siitä, että partiolla on jokin tärkeämpi tehtävä tai kyse on niin suuresta tapahtumasta, että tehtäviä pitää priorisoida.

– Joskus isoissa tapahtumissa tai tapahtumien liepeillä, kuten massiivisissa rokkitapahtumissa, poliisin on pakko puuttua vain kaikkein häiritsevimpiin tapauksiin. Lievissä tapauksissa poliisi antaa huomautuksen, mutta sopimattomasta juopottelukäytöksestä voidaan antaa myös sakko, Uusitalo kertoo.