Pilkataan päättäjiä

On se aika keväästä, jolloin herroja ruoskitaan julkisesti. Näin on tapahtunut kautta historian. Kun epäsuosittu keisari ajoi vaunuissa läpi Rooman kansankortteleiden, rahvas huusi hallitsijalle herjoja ja heitteli mätiä omenoita.

Uusi aika on antanut pilkkakirveelle mehevät välineet. Jo Kari Suomalainen oli henkilökuvauksen mestari pilakuvineen. Lehtimoguli Eljas Erkon tiedetään sanoneen: ”Sen pojan piirroksiin ei sitten kosketa.”

Paljon on poristu politiikan viihteellistymisestä. Onhan näitä tv-sarjoja ollut, Hukkaputkea ja Iltalypsyä, jonne jokainen kynnelle kykenevä poliittinen eläin on tyrkyttänyt itseään. Iltalypsyn lopuksi oli Karjakon osuus, jossa poliitikko aidosti esitteli harrastuksiaan. Kansallispukuinen karjakko virnuili pirullisesti kameralle, kun päättäjä ylpeili kokoelmillaan.

Ehkä pääministeri tulevaisuudessa valitaan samalla tavalla kuin Suomen Talent tai Voice of Finland. Suuntaa antavat parisuhdeohjelmat.

Tv-ohjelmassa Ensitreffit alttarilla ihmismielen asiantuntijoina ovat päsmäröineet kirkkoherra Kari Kannalla ja psykoterapeutti Maarit Kallio. Spesialistit ohjasivat parin valintaa, ehkä joskus vastaisuudessa Antti Tuisku opastaa pipopäisiä Aku Ankka-äänestäjiä.

Some mullisti mielipideilmaisun. Tappaako some viimeistään demokratian? Jos kirjoittaja tuo esille epäsuotuisan mielipiteen verkossa, hänet leimataan hirviöksi.

Voiko maahanmuutosta keskustella rakentavasti ilman että saa rasistin leimaa. Jos kannatat Finnpulpia, olet ympäristöbarbaari. Vastuuttomuus kääntyy helposti sananvapautta vastaa.
Viime vaaleissa Juha Sipilän äijämäinen imago puri. Oululaiseen on liitetty kykyjä, jotka ovat miehisiä hyveitä: johtajuutta, itsekontrollia tai riippumattomuutta. Kaiken lisäksi Sipilä on näppärä käsistään ja insinöörihän on perinteisesti ollut Jumalasta seuraava.

Paljastan kateuteni Sipilään. En ole sellainen heppu, joka rakentaa omakotitalon viikossa paljain käsin. Jos meillä taulu putoaa seinältä tai on koottava kirjahylly, kotona ei synny kilpailua työkalupakista: emäntä ennättää aina ensin vasaran varteen.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.