Pirhosen sujuva valinta

Kuopion kaupunginjohtajan valinta oli puolueiden yhteistyötä mittaava stressitesti. Neuvottelumekanismit näyttävät olevan tikissä. Kansa tulkitsee usein väärin, että yksimielinen päätös tarkoittaa kumileimasinpolitiikkaa.

Sataprosenttinen yksimielisyys on merkki siitä, että puolueet osaavat neuvotella.

Änkyräasenteet pysyivät pinnan alla, vaikka valtuustosalin feministien teki mieli iskeä kaupunginjohtajaksi valittua Jarmo Pirhosta naiskortilla. Kaikkia ei miellyttänyt Pirhosen kokoomuslainen taustavärikään.

Tosin ulkopuoliset voimat nostivat Pirhos-casessa myrskyn vesilasiin, koska kaupunginhallitus ei paljastanut heti korttejaan. Valtuusto sai tuntea olevansa vaikutusvaltainen. Aivan samalla tavalla pomo valittiin Turussa ja Vantaalla.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä (kesk.) antoi kympin arvoisen työnäytteen siitä, että linja pitää ja joukot pysyvät kasassa.

Keskustan sisältäkin on tullut taklauksia Kivelän nilkoille. Asettuihan Kivelä tukemaan kokoomuslaista kaupungin pomoksi. Soraäänet pysyivät kuitenkin suljettujen ovien takana. Tätä on poliittinen johtajuus, joka epäonnistui, kun Petteri Paronen junailtiin kaupunginjohtajaksi.

Tuolloin ryhmät pitivät Martti Häikiötä parhaana. Paikkaa ei haluttu antaa porvareille. Riiteleville ryhmille kelpasi puolueeton, kunnallispoliittinen noviisi, yliopiston rehtori Petteri Paronen. Parosen tarina päättyi onnellisesti.

Kivelän poliittista kokemusta on epäilty. Apulaisylilääkäri on kulkenut kuitenkin riittävästi kaupungin kaduilla ja sairaalan käytäviä pitkin. Kivelä vetoaa city-siipeen. Kepulla on nyt mies, jota kantakaupungissakin kannatetaan Arkadianmäelle. Kiinalaisetkin kumartavat syvään, kun kaksimetrinen Kivelä harppoo shanghailaisen delegaation eteen ja kysyy sujuvasti kiinaksi oppilasvaihdosta.

Härkäviikoilla poliitikot palaavat sorvin ääreen. Seuraavaksi täytyy paikata Pirhonen jättämä palvelualuejohtajan kokoinen valtatyhjiö. Kuopion johtajatroikka näyttää Pohjois-Korean Korkeimman kansanneuvoston kokoonpanolta. Edes yhden naisen pitäisi mahtua Kuopion politbyroohon.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Lähetä palautetta: kuopio.mielipide@media.fi