Pitkäaikaisasunnottomien määrä kasvanut

Asunnottomien yö -tapahtuma on järjestetty Kuopiossa parina vuotena. Kuva: Aija Pirinen

Kuopiossa oli viime vuonna yhteensä 126 koditonta henkilöä. Ensi torstaina vietetään Asunnottomien yötä.

Kuopiossa järjestetään ensi torstaina jälleen Asunnottomien yö -tapahtuma, johon osallistuu lukuisia eri toimijoita. Tapahtumaa vietetään 17.10. kello 17–21.30 Kuopion torilla. Ohjelmassa on muun muassa lämpimien vaatteiden jakelua, ruokaa, lämmintä juotavaa, työpajoja, graffitiseinä, tuotejakeluja ja arpajaiset. Paikan päällä piipahtavat myös Kaverikoirat. Tapahtumassa on myös luvassa livemusiikia ja ohjelmateltta, jossa järjestetään kello 17.30 alkaen paneelikeskustelu asunnottomuudesta ja sen ehkäisystä. Keskustelun vetävät Juha Jylhäsalmi ja Teemu Pelkonen, ja he myös avaavat tapahtuman kello 17.

Tilastollisesti Kuopiossa oli viime vuoden lopulla 126 asunnotonta. Muualla Suomessa kodittomien määrä on vähentynyt, mutta Pohjois-Savossa taas pitkäaikaisasunnottomuus on kasvanut. Myös asunnottomien määrän arvioidaan olevan täällä korkeampi kuin mitä tilastot antavat ymmärtää.
– Meidän kokemuksen mukaan määrä on isompi ja meillä on uusia asiakkaita viikoittain. Tapahtumassa oli viime vuonna noin 300 kävijää ja samaa, jopa ylikin odotetaan tälle vuodelle, kertoo Sirkkulanpuiston Tuki- ja neuvontahanke TuNe:n ja Asunnottomien yö Kuopio -tapahtuman koordinoija Kaisa Söderlund.

Paneelikeskusteluun osallistuvat palvelupäällikkö Päivi Vanninen Niiralan kulmalta, poliitikko Laura Meriluoto, tutkija Emilia Von Troil, Työterapisen yhdistyksen asumisneuvoja Anna-Maija Koskinen, Kuopion kaupungin hankekoordinaattori Virpi Kilpeläinen, Kuopion psykiatrian keskuksen apulaisylilääkäri Ari Asikainen, Päihdepalvelusäätiön ohjaaja Sami Räsänen, Kuopion psykiatrian keskuksen sairaanhoitaja Tanja Kaipainen ja ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen.
– Syytä kodittomien määrän nousulle en osaa sanoa, mutta tästä aiheesta puhutaan muun muassa illan paneelikeskustelussa. Toivon mukaan paikan päällä syntyisi oikeasti hyvää keskustelua aiheesta. Tapahtumassa on myös pyöreä pöytä, jossa on tavattavissa ”Eläviä kirjoja” eli kokemusasiantuntijoita, Söderlund kertoo.

Kuopion Ruoka-apu osallistuu tapahtumaan toimimalla keräyspisteenä villavaatteille, jotka toimitetaan tapahtumaan. Harri Miettinen kertoo, että Ruoka-apuun voi toimittaa mitä vain uudehkoja villavaatteita ja tähän mennessä heille on kertynyt muutama kassi villasukkia ja -lapasia.
– Me olemme joskus olleet mukana ihan paikan päällä, mutta koen, että tämä keräyspisteenä oleminen toimii meiltä paremmin. Ja onhan meidän ruokajonomme avoin myös asunnottomille.

Miettinen kertoo, että tapahtumassa järjestettävää tuotejakelua vastaavaa lahjoittamista on mietitty myös Ruoka-avussa. Miettinen sanoo, että olisi hienoa, jos ihmiset toisivat heille pieniä lahjoja, joista työntekijät voisivat koota pieniä lahjapussukoita ja jakaa ruokajonossa oleville jouluna.
– Viime vuonna yksityishenkilö lahjoitti 150 kappaletta 50 euron arvoista K-ryhmän lahjakorttia meille. Tuntui todella hyvältä jakaa niitä ihmisille.

Koska hävikkiruoan määrä on vähentynyt koko ajan, on Miettinen kehitellyt ideaa Ruokapankista. Ajatuksena on, että ihmiset voisivat ostaa kaupasta tuotteita tai tuotteen toimitettavaksi Kuopion Ruoka-avulle.
– Esimerkiksi hygieniatuotteet ovat sellaisia, joita meille tulee todella harvoin ja niitä kuitenkin kysellään ja ne ovat kalliita. Jos ajatellaan, että yksi henkilö ostaisi vaikka shampoon ja kun monta ihmistä tekisi saman, niin kohta meillä olisi aikamoinen kasa niitä jaettavaksi vähävaraisille. Olisi hienoa, jos saataisiin edes yksi kauppa tähän mukaan.

Juttua muokattu 10.10.2019 kello 8.52. Muutettu Ari Asikaisen titteli apulaislääkäristä apulaisylilääkäriksi.

Asunnottomuus kasvussa Savossa

  • Vuonna 2018 Pohjois-Savossa oli tilastojen mukaan yhteensä 146 asunnotonta.
  • Kuopiossa heitä oli vuonna 2018 yhteensä 126, joista pitkäaikaisasunnottomia oli 64 ja nuoria 31.
  • Suomessa oli vuonna 2018 yhteensä 5 482 asunnotonta: joista yksineläviä oli 4 882 ja asunnottomia perheitä 159 ja pariskuntia 105, joissa oli yhteensä 600 henkilöä.
  • Pitkäaikaisasunnottomien määrä oli 1 162.
  • Lähde: Ara