Positiivisuutta peliin

Vanha ohje asioihin suhtautumisesta liikennevalotermein kertoo punaisten valojen asioiden olevan niitä, joihin en voi vaikuttaa, enkä päättää niistä. Ja vihreiden valojen asiat niitä, joista päätän itse ja voin vaikuttaa. Aivan turhaa on stressata itseään ajattelemalla noiden punaisten valojen poltteessa loistavia asioita, kuten huonoa säätä, joten niihin vihreisiin kannattaisi keskittyä.

Positiivareiden Ajatusten Aamiainen on tullut sähköpostiini joka arkiaamu vuodesta 1999 lähtien, ja voin suositella aamujen avausta noilla sanoilla jokaiselle suomalaiselle. Olen nimittäin tässä monimuotoisen matkani varrella huomannut, että sitä saat mitä ajattelet. Jos näet elämän eri käänteissä ja tilanteissa positiiviset puolet ja keskityt hyvään, niin saat sitä lisää mitä tilaat. Ja päinvastoin, valittaessasi puutetta ja kurjuutta luot lisää onnetonta elämää itsellesi. Olisi hyvä huomioida myös, että ärtymys myrkyttää yleensä myös ympärillä olevasi. Tämä pätee tietysti niin kotona, kuin työpaikalla. Mielestäni onkin suorastaan mahtavaa kuulla, jos joku lopettaa työpaikassaan huomattuaan ettei kyseinen työtehtävä, organisaatio tai työkulttuuri sopinut pirtaan.

Äitini osasi hymyillä ja kulkea sitä kadun valoisaa puolta, vaikka taatusti oli kivisen tien kulkenut. Uskonkin, että todellisten elämän tuomien vaikeuksien ja vastamäkien tuomat opetukset ohjaava meitä ottautumaan arjen tavallisiin asioihin positiivisemmin. Pienet kolhut eivät tällaisten ihmisten elämässä tunnu lannistaville, vaan niihin osaa suhtautua tyynemmin.

Pari vuotta sitten KalPan Voittajaksi! –seminaarissa vieraili lapsuudenystäväni Jarmo Kekäläinen kertomassa positiivisen ajattelun voimasta, joka amerikkalaisessa kulttuurissa on vahvasti esillä. Häntä kuunnellessa tuli mieleeni, että meillä Suomessa arvostetaan ehkä liikaa kurttuotsaista tai sitä hiljaa istuvaa. Onko sitä ihminen muka uskottavampi, kun ei liikaa ilakoi? Tämän vuoden Voittajaksi! –seminaarissa Mika Sutinen kertoi negatiivisuusvääristymästä, joka meillä suomalaisilla on vahva. Onneksi tuleva sukupolvemme katsoo asioita rennommin ja toivottavasti vähemmän vääristyneesti.

Tosiasiat on tunnustettava ja ongelmiin tartuttava niiden ilmetessä, mutta saisimmekohan me yrittäjät bisneksemmekin paremmin lentoon, jos heittäytyisimme asioihin positiivisemmin ja ihan vaikka innostuen? Ja suunnaten niitä vihreiden valojen mahdollisuuksia päin.

Kirjoittaja on Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja.