Presidenttivaalit aiheuttavat jälkijärkytyksiä

KOMMENTTI

Kokoomuksen työväenpresidentti Sauli Niinistö ryöväsi ääniä keskustalta, vihreiltä ja vasemmistolta. Savon Sanomat (29.1.) ynnäsi levikkialueensa kuntien kannatukset.
Niinistö veti Savarin levikkialueella 64,3 prosentin, Haavisto 8,9, Väyrynen 7,3, Huhtasaari 6,7 ja Vanhanen 6,4 prosentin kannatuksen. Keskustan kannatus hupenee, mutta silti puolueella on oikeus viedä Suomi väkisin maakuntamalliin. Tulos tai ulos -periaatetta mainostanut Juha Sipilä onnittelee Matti Vanhasen rökittänyttä Niinistöä ja kertoo pyrkivänsä puheenjohtajaksi kuin mitään ihmeellistä ei olisi tapahtunut.
Demarien Antti Rinne puolustaa ay-liikettä, joka sai aktiivimallista tekosyyn kiusata Suomea lakolla. Rinne kytkee SDP:n entistä syvemmälle ay-mafiaan, vaikka äänestäjät antoivat varoituksen. Mitähän pahaa työttömän aktivoimisessa on, jos mallista poistetaan pari valuvikaa.
Vasemmisto on lähes tuhoutumisen partaalla 5,9 prosentin yhteiskannatuksellaan. Kannattaisiko vasureiden laittaa hynttyyt yhteen ja pohtia, miten poppoo erottuisi vihreistä?
Suvaitsevaisuutta edustava Haavisto oli ehdokkaista sujuvasanaisin ja Niinistö epäselvin. Silti Niinistö kahmi jättipotin turvallisuutta kaipaavalta kansalta.
Rajat auki -politiikkaa haihatteleva eliitti sai jälleen näpeilleen kuten monissa muissakin Euroopan maiden vaaleissa. Väyrysen ja Huhtasaaren yhteiskannatus oli Savossa 5,1 prosenttia enemmän kuin Haaviston kannatus.

Milloin lakataan haukkumasta ihmisiä uhkakuvilla pelottelijoiksi, jos kansalaiset pelkäävät vilpittömästi sitä, että lähiöihimme alkaa levitä rikollisjengejä kuin Ruotsiin ja Länsi-Eurooppaan.
Olen käynyt 15 vuoden ajan vuosittain Intiassa. Turvallisuustilanne on kiristynyt vuosi vuodelta. Terroristisolut ovat soluttautuneet myös maailman suurimpaan demokratiaan.
Hotelleihin, tavarataloihin ja tavallisiin kauppoihin pääsee nyky-Intiassa turvatarkastuksen läpi.
Laukut tongitaan monta kertaa päivässä. Mietipä miltä tuntuu, jos olisit joka päivä useita kertoja kuin lentokentän turvallisuustarkastuksessa. Tämä on arkipäivää, ei uhkakuva.
Väyrysen ja Huhtasaaren äänestäjät yrittävät herätellä niitä, jotka ovat linnoittautuneet suvaitsevaisuuskuplaansa. Niille, joille Väyrynen ja Huhtasaari ovat muuten sylkykuppeja, hakivat turvaa Niinistöstä.
Keskustan tulos on katastrofi Savossa ja vielä katastrofaalisempi Kuopiossa, vaikka kaupunkiin kuuluvat puolueen sydänmaat Maaninka ja Nilsiä. Niinistö rohmusi Kuopiosta 65,3 prosenttia äänistä. Vasemmisto ja keskusta ovat syystä paniikissa, vaikka selityksiä piisaa.