P*rkeleen vesijetit!

Sielun vihollinen on ryhtynyt myös suomalaisen suven viholliseksi ja keksinyt ihmisten kiusaksi vesijetin. Keksintö on itsestään perkeleestä. Mennyttä ovat rantojen rauha, satama-altaiden aallottomuus, nopeusrajoitusten noudattaminen, uimareiden ja melojien ja suppailijoiden turvallisuus, hyvän merimiestavan muistaminen ja yleensäkin toisten huomioon ottaminen vesillä.

Vaaratilanteita on sattunut ja sattuu jatkuvasti. Esimerkkejä löytyy Kallaveden armaisilta aalloilta helleaaltojen aikana päivittäin. Viikonloppuna eräs kajakkimeloja sai kokea miltä tuntuu, kun vesijetti pyyhkäisi ohi täysin kierroksin. Välimatkaa oli vain pari metriä. Ikään kuin ohitustervehdyksenä jetin kuski viskasi laineille tyhjän oluttölkin. Moni vesillä liikkuva tai rannalla mökkeilevä toivookin sateisia päiviä, jotta vesijeteillä elvistelijät pysyisivät maissa.

Vesijettejä myyvät tai vuokraavat yritykset vakuuttavat antavansa ohjeita ja koulutusta vempeleillä rillailuun. Ilmeisesti koulutus on täysin riittämätöntä tai sitten jeteillä hurjastelevien älyllinen taso on yksinkertaisesti niin matala, että ohjeet eivät mene perille. Ääliöharrastuksen mainonnassa pohjat – tai siis tässä tapauksessa pohjakosketuksen – on tehnyt jyväskyläläinen yritys. ”Testaa vesijettiä! Se on helppo kuljettaa paikasta toiseen, näppärä laskea veteen, etkä tarvitse merimiestaitoja jetillä ajamiseen.” Tuo viimeinen lause osoittaa, että kyseinen venealan yritys on valmis uhraamaan vastuullisuutensa kasvavan liikevaihdon alttarille.

Periaatteessa jopa rikotaan uutta vesiliikennelakia. Lain kuudennessa pykälässä mainitaan muun muassa seuraavaa: Vesikulkuneuvoa saa kuljettaa, ohjailla tai hallita vain henkilö, jolla on olosuhteisiin nähden tarvittava ikä, kyky ja taito vesikulkuneuvon kuljettamiseksi. Kuten on huomattu, jetteilijöistä suuri osa ja valitettavan moni veneilijäkään ei täytä edellä mainittuja kriteerejä. On vaikea ymmärtää, miksi vesillä liikkumiseen ei ole pystytty luomaan ajokorttikäytäntöä. Tarvetta olisi etenkin nyt, kun vesillä liikkuminen on mukavasti vilkastunut ja vesikulkuneuvot ovat entistä nopeampia.

Kirjoittaja on kuopiolainen hallitusamatööri, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.