Puhdas ilma pitää tuotteistaa

Kallaveden jäillä tai Puijolla hiihdellessä on nautinto vetää keuhkot täyteen elämän eliksiiriä, raikasta ilmaa. Tuulisella säällä voi tuntea elämyksen, miten happi virtaa ilmasta keuhkojen kautta soluihin.
Täällä Kuopiossa on helppo unohtaa, että maailman suurkaupungeissa ihmiset kaipaavat hiljaisuutta ja puhdasta hengitysilmaa. Esimerkiksi Kiinassa ja Hongkongissa hengitysmaskit ovat tavallinen näky katukuvassa.

Maailman 30 saastuneimmasta kaupungista peräti 22 on Intiasta. Pääkaupunki Delhissä asukkaat pikkuvauvoista vanhuksiin hengittävät yhden päivän aikana jopa 20 tupakan verran pienhiukkasia. Haittavaikutukset eivät jää vain yskimiseen ja pölyttyneisiin ikkunoihin. Lancet Planetary Healthin mukaan vuonna 2017 Intiassa ilmansaasteisiin kuoli 1,24 miljoonaa ihmistä.

Kuopiolla olisi nyt oiva sauma brändäytyä puhtaan ilman kaupungiksi. Viime viikolla julkaistu raportti kertoo, että Kuopiossa on Euroopan kaupungeista kuudenneksi puhtain ilma.

Puhdas ilma tulisikin nostaa Suomen ja Kuopion matkailukärjeksi. Pelkkä tieto puhtaasta ilmasta ei kuitenkaan vielä lisää matkailuvirtaa. Aasian maksukykyiselle keskiluokalle on tarjottava teemaan liittyviä tuotteistettuja ohjelmanumeroita ja palveluita.

Miten olisi esimerkiksi mindfulness-ohjaajan vetämät hengitysharjoitukset Pölhönsaaren laavulla? Tai järvi-ilman hengitysharjoitukset Kallavesi-risteilyillä? Suurkaupungin asukas, jos henkeäsi ahdistaa, vie tuliaisena Puijon laelta omakätisesti pullotettua, puhdasta ilmaa – made in Finland.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.