Puijolla merkitty polkujuoksureitti

Hannu Airila ja Maija Ilmoniemi houkuttelevat ihmisiä kokeilemaan polkujuoksua. Kuva: Inka Matilainen

Polkujuoksutapahtuma Tahko Trail järjestetään juhannuksena.

Puijolla pystyy vielä tämän ja ensi viikon ajan lenkkeilemään merkityllä polkujuoksureitillä. Puijon metsästä löytyy 5 kilometrin verran Tahko Trail -merkein merkattua reittiä, jota kaikki saavat käyttää. Merkit ovat paikoillaan juhannukseen saakka ja ne on laittanut kuopiolainen polkujuoksuyhteisö Puijon Mahti. Yhteisön jäsenet Hannu Airila ja Maija Ilmoniemi kertovat, että reitti lähtee Puijon portaiden juuresta ja kiertelee muun muassa Konttilassa.
– Merkittyjen reittien tarkoituksena on, että mahdollisimman moni voisi tutustua polkujuoksuun lajina. Ne kulkevat vaihtelevissa ja kauniissa maastoissa ja edetä voi omaan tahtiin, Airila ja Ilmoniemi sanovat.

PUIJON Mahti on perustettu viime syksynä viemään polkujuoksun ilosanomaa eteenpäin. Airila kertoo, että yhdistyksessä on nyt noin 60 jäsentä ja se järjestää joka maanantai kello 18 mahtilenkin, johon kuka vain voi osallistua yhden kerran ilmaiseksi.
– Mahtilenkin ideana on, että pääsee tutustumaan lajiin kokeneempien polkujuoksijoiden kanssa. Lenkin paikka ja vetäjä vaihtelee ja ne ilmoitetaan aina meidän nettisivuilla. Matka joka juostaan, on tunnin mittainen ja siinä ei ole vauhti- tai tasoryhmiä vaan odotellaan sitten, jos joku juoksee hitaammin.

AIRILA ja Ilmoniemi sanovatkin, että polkujuoksu on ehdottoman yhteisöllinen laji. Harrastaa voi tietenkin yksin, mutta hauskempaa se on heidän mukaansa porukassa.
– Juoksussa yhdistyy paitsi liikunta, myös ajatusten ja ilman raikkaus. Maasto on vaihtelevaa ja mielenkiintoista ja tarjoaa siksi elämyksiä toisin kuin maantiejuoksu.
– Siksi me puhummekin, että kerätään ilometrejä ei kilometrejä. Poluilla juostessa askelkaan ei ole niin monotoninen ja siksi se on myös fyysisenä harjoituksena monipuolinen. Moni sanoo, että polkujuoksussa pysyy paremmin mielenkiinto.

TAHKOLLA järjestetään 21.–22.6. suuri polkujuoksutapahtuma Tahko Trail. Tapahtumassa on tarjolla 5 kilometrin ja 23 kilometrin matkat, Suomen pisimmät portaat, joissa 1075 askelta ja paljon korkeuseroja.
– Minulla on itse asiassa juoksuporukka vielä hakusessa tuohon tapahtumaan, että nyt voisi ilmoittaa, jos innokkaita löytyisi, Ilmoniemi nauraa.