Purkutyöt täydessä vauhdissa Piispankadulla

Viime viikon lopussa Muotoiluakatemian kolmesta rakennuksesta yksi oli jo saatu maan tasalle.

Piispankadulla saa tällä hetkellä seurata suurta katukuvallista muutosta, kun entisen Muotoiluakatemian kolmea rakennusta puretaan. Pohjolan Purkutyö Oy:n työnjohtaja Harri Hassinen kertoi perjantaina, että yhden rakennuksen maanpäälliset osat on jo saatu purettua.
– Urakassa ei ole tullut eteen mitään yllätyksiä, joten aikataulussa edetään. Purkutöiden on tarkoitus olla täysin valmiina alkukesästä. Tuolloin myös kaikki maanalaiset rakenteet on purettu ja tontti on puhdas uudisrakentamista varten, Hassinen kommentoi.

Tarkka järjestys

Purkutyö alkoi rakennusten tyhjentämisellä ja haitta-ainetöillä. Rakennuksessa oli asbestia, joka piti ensin poistaa. Tämän jälkeen sisäpurkuporukka purki rakennusta sisältä, muun muassa hyllyjä ja puurakenteita.
– Kun käytännössä enää betoniseinät ovat jäljellä, alkaa kaivinkone purkaa seiniä pieninä paloina. Purkutyössä on tiedettävä mitä tekee, ettei satu vahinkoja. Koko purkutyö etenee tarkassa järjestyksessä, ikään kuin tulitikkutaloa purkaisi tikku tikulta. Jos lähtee väärässä järjestyksessä, voi koko talo romahtaa hallitsemattomasti.
Purkujäte lajitellaan ja viedään jätekeskukselle. Betonijätteestä tosin osa voidaan hyötykäyttää maanrakennuksessa.

Tilalle neljä kerrostaloa

Lujatalo Oy rakentaa purettavien talojen tilalle neljä uutta kerrostaloa ja maanalaisen parkkihallin. Kaikki kerrostalot ovat 5-kerroksisia ja niihin tulee yhteensä 120 asuntoa.
– Kahden ensimmäisen kerrostalon, Asunto Oy Kuopion Rouvaskartanon, rakentaminen alkaa heti purkutöiden päätyttyä, kenties toukokuussa. Kohteen on tarkoitus valmistua kesällä 2018, Itä- ja Keski-Suomen aluejohtaja Heikki Jalkanen kertoo.
Toiset kaksi kerrostaloa, Asunto Oy Kuopion Piispankulma, rakennetaan heti Rouvaskartanon perään ja se valmistuu kesällä 2019. Pienimmät asunnoista ovat 33- neliöisiä yksiöitä ja suurimmat 122-neliöisiä neljän huoneen, keittiön ja saunan asuntoja.
– Rouvaskartanon ennakkomarkkinointi on käynyt vilkkaana ja asunnoista onkin jo varattuna yli puolet.