Pyhä Puijo

Puijo nousee pöhinään tasaisin väliajoin. Suunnitelmista ei ole pulaa. Niitä on läjäpäin. Hyvin tiedetään, että tarinat helpottavat palveluiden tuotteistamista, markkinointia ja myyntiä. Tarinoista Puijolla on runsauden pulaa.

Puijon torni herätti aikoinaan irvileuat liikkeelle. Tötteröstä käytettiin nimitystä Suurtorni tai Pottunuija. Ilkeimmät nimittivät sen Piispasen Mulkuksi, pääurakoitsijan mukaan.

60-luvulla Puijolla elettiin kulta-aikaa. Puijon kisat oli merkittävä tapahtuma, jonne roudattiin väkeä linja-autoilla ympäri maakuntaa. Jopa kansainvälinen maine syntyi kisojen pitkästä historiasta.

Spede Pasasen Pähkähullu Suomi sai ensi-iltansa -67. Jukka Virtasen ohjaama elokuva oli sen vuoden katsotuin elokuva, noin 400 000 katsojaa. Leffa syntyi Suomen itsenäisyyden 50-juhlavuoden innoittamana. Yhtenä kuvauspaikkana oli Puijo.

Elokuvafanit ovat kautta aikojen juosseet kilvan kuuluisilla kuvauspaikoilla. Esimerkiksi Star Wars -kannattajat ovat vuosikymmeniä matkustaneet Tunisiaan, jonne Luke Skywalkerin kotiplaneetan kuvaukset sijoittuvat.

Vierailihan Persian Shaahikin Puijolla Kekkosen ollessa kapellimestarina. Totta kai vierailupäivän lounas tarjottiin Puijolla: härän fileetä talon tapaan. Shaahi rakastui maisemiin niin, että huhujen mukaan uhkasi ostaa Pottunuijan kauniille vaimolleen.

Mihin suunnitelmat murskaantuvat? Kettutytöt kaivavat esiin jonkun kasvin, Isokissakäpälän ja koko maakunta on sillä kertaa kontallaan. Päätöksiä tehdään mukamas järkisyillä, vaikka tunteet ovat pinnassa kuin Puijon Pottunuijalla.

Varsinkin bisneksen kehittäminen Puijolla on myrkkyä. Edes bussiliikennettä ei ole saatu järjestettyä. Tosin, Raimo Savola teki esityksen, jossa Puijolta rakennettaisiin gondolihissiyhteys linja-autoasemalle. Näitäkin on pystytetty menestyksellä vaikka kuinka paljon pitkin maailmaa.

Autuaasti on unohdettu matkailun olevan maailman suurin teollisuudenala, joka tuo duunia ja hyvinvointia alueelle.

Puijo on menetetty aikoja sitten. Matkailijat hakeutuvat lomakeitaisiin, joissa jokaiselle löytyy jotain kivaa, kesällä tai talvella, kelistä riippumatta. Onhan meilläkin kruununjalokivi, Tahko.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.