Raha ei ole arvosi mitta

Voi ehkä sanoa, että Siilinjärvellä on ollut melkoinen hekuma päällä viime viikonlopusta lähtien. Pienelle paikkakunnalle tulla tupsahti 92 miljoonan euron Eurojackpot-voitto. Voitto meni 50 hengen porukalle ja koko kylä pohtii kuumeisesti, ketkä kaikki saivat potista osuutensa.

Voi olla, että tämä 50 hengen porukka jää mysteeriksi suuremmalle yleisölle, sillä kyseessä ei ollut esimerkiksi yksittäisen työporukan porukkapeli. Tai jos oli, niin ehkäpä näemme pian ilmoituksen, jossa on työtä tarjolla useammalle kuin yhdelle ammattilaiselle samassa firmassa välittömästi.

Moni haluaa pitää voittonsa salassa ja täysin ymmärrettävästi. Ei ole tavatonta, että äkkirikastuneella ihmisellä on hetkessä lukuisia ”ystäviä” eli suoremmin sanottuna perskärpäsiä.

Veikkaukselta on kerrottu, että kovimmat eivät paljasta voittoa heti edes puolisolleen. Kateuden pelko on suuri, eikä suinkaan aiheeton. Rahalla kun ei passaa Suomessa ylpeillä, eikä varsinkaan silloin, jos se ei ole tullut kovalla työllä. Lottovoiton saaminenhan on puhdasta tuuria, ja aina on joku, jonka mielestä se meni väärään osoitteeseen.

Rahasta puhuminen on edelleen Suomessa monin tavoin tabu. Kun sitä ei ole, hävettää, koska ajatellaan, että on luuseri ja syitä löytyy niin yhteiskunnasta kuin itsestäkin. Kun sitä taas on, hävettää silloinkin, koska tietää, että kaikilla ei ole ja olipa syy masseihin sitten itsessä tai vaikkapa isossa perinnössä.

Toivottavasti ilmapiiri muuttuu tämänkin asian suhteen avoimemmaksi. Pitäisi kuitenkin muistaa, että rahan määrä ei ole ihmisen arvon mitta.

Kirjoittaja on toimittaja.