Rantojen miehet

Maaliskuun iduksen tienoilla sydänalassa liikahtaa. Kevättalven lempeä tuulenhenkäys tuo viestiä, että reilun kuukauden kuluttua on aika siirtyä rannalle. Sinne rakkaansa luo.

Veneiden ja laivojen talvisäilytyspaikoilla alkaa täysi tohina viimeistään vapun seutuvilla. Rantojen miesten yhtenäinen joukko on päässyt taas hoivaamaan vanhoja veneitään ja laivojaan, niitä ikuisuusprojektejaan. Tunnelma on kuin asevelijuhlilla tai luokkakokouksessa, riemukkaita tervehdyksiä vaihdetaan ja jälleennäkemisestä iloitaan. Pimeinä talvi-iltoina syntyneet suunnitelmat ehostustöistä esitellään ylpeänä. Ihastellaan kaverin tekemiä varustehankintoja, työkaluja lainataan. Neuvoja kysellään ja annetaan, ratkaisuja ongelmiin pohditaan porukalla. Rannalla vallitsee vapaus, veljeys ja tasa-arvo.

Elämä tuntuu keveältä ja uskomattomia voimavaroja löytyy. Raskastekoinenkin mies kipuaa ketterästi paattiinsa ja tasapainottelee taitavasti reelingillä. Omin käsin tehty vaativa huolto- tai korjaustyö nostaa itsetunnon taivaisiin. Aistit ovat herkimmillään. Jumalaiselta tuntuu tervan ja versnissan tuoksu, korvia hivelee rälläkän laulu ja termarista nautittu kahvi on parasta maailmassa. Ulkoisella olemuksellaan eivät rantojen miehet koreile. Maalin tahrimissa haalareissa tai öljyn kyllästämissä verkkareissa ja hien polttama lippis päässä lähdetään rasvaläiskä poskella rautakauppaan. Stressi on näille mainioille miehille tuntematon, joskin aika tuppaa kulkemaan liian nopeasti. Rantaan on kiire, mutta kiirettä ei ole pois. Vaimoväki on tottunut kotiintuloaikojen venymiseen.

Suurenmoinen yhteisöllisys on sesonkiluonteista. Vesillelaskun jälkeen toivotellaan riehakkaissa tunnelmissa hyvää kesää ja miehet veneineen hajaantuvat, kuka mihinkin laituriin. Mutta syksyllä taas tavataan, kun veneet ja laivat nostetaan talviteloille. Syyshuoltoja eivät haittaa räntäsade ja kohmeiset kädet. Tuttu sakki on taas kasassa, tarinat menneestä veneilykaudesta lämmittävät.

M/S Vega toivottaa turvallista veneilykesää. Muistakaahan Suomen Meripelastusseuran Trossi-palvelu.

Kirjoittaja on kuopiolainen radiotoimittaja, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.