Rasse nousi tahdonvoimalla ammattilaispelaajaksi

Seuraako Rasmus Karjalainen europelien jälkeen Urho Nissilää ja vaihtaa KuPSin ulkomaalaisiin seuroihin? Kuva: Ismo Vornanen

Rasmus Karjalainen oli nuorena langan laiha kukkakeppi, joka ei mahtunut mihinkään joukkueeseen.

KuPSissa 11 maalia tehnyt hyökkääjä Rasmus ”Rasse” Karjalaisen (22) nousu liigan tähdistöön ja A-maajoukkueeseen on esimerkki, miten ihmisen usko ja tahto vaikuttavat urakehitykseen. Karjalainen kertoo olleensa jo nuorena taitava, mutta fyysisesti heiveröinen ja siksi häntä ei arvostettu jalkapalloilijana.
– Olin sellainen kukkakeppi, mutta uskoin koko ajan, että minusta tulee ammattilaisjalkapalloilija. Usko ei horjunut, vaikka en juniorina päässyt alueen piirijoukkueeseen, en koulujoukkueeseen enkä testien perusteella urheilulukioon, muistelee Karjalainen.

OLS:N kasvatti lähti nuorena poikana vuonna 2014 Seinäjoelle jalkapalloakatemiaan. Seinäjoella hän pääsi maalien makuun. Maalinälkä jäi pysyväksi riippuvuudeksi. Lakeuksilta palattuaan Rasse kelpasi kotikaupungissaan ykkösessä pelaavaan AC Ouluun. Sieltä hän pyrki väkisin liigaan ja iski PS Kemin liigamiehistössä viime kaudella 8 maalia.

LAPIN parhaana palkittu jalkapalloilija halusi eurokentille ja valitsi siksi KuPSin. Keltamustissa hän johti pitkään liigan maalipörssiä ja on nyt tilaston kakkonen. Rasse debytoi A-maajoukkueessa ja antoi Valko-Venäjää vastaan yhden maalisyötön.
Karjalaisen siunaukseksi osoittautui se, ettei KuPSin valmentaja Jani Honkavaaran haaviin osunut yhtään kunnon keskushyökkääjäkalaa. Maalinteon lisäksi Karjalainen osaa syöttää. Syöttötaitoa hän harjoitteli aikaisemmissa seuroissaan niin sanotulla kymppipaikalla.

AHNE ja kovapotkuinen maalintekijä analysoi tarkasti jokaisen maalintekopaikan ja myös maaliin johtaneet osumat.
– Saatan tutkia omia maaleja ja maalipaikkoja vidoilta useita kertoja peräkkäin ja pohtia, mitä olisin voinut tehdä paremmin. Tutkin videoilta myös kansanvälisten huippupelaajien ratkaisuja.

RASSELLA on sopimus KuPSin kanssa vuoden 2019 loppuun. Maalipörssin kakkonen saattaa kuitenkin karata ulkomaille kesken sopimuskauden. KuPSin europelissä FC Kööpenhaminaa vastaan hän on parhaimmassa mahdollisessa näyteikkunassa.
– Kehitän itseäni jatkuvasti enkä hätäile ulkomaille lähdöllä ennen kuin kohdalle sattuu sopiva seura ja peliaikaa on luvassa. Matkavauhtini riittää kansainvälisillä kentillä, mutta ensimmäisiin askeliini tarvitsen räjähtävyyttä. Käytän hyväksi oululaisen pikajuoksuvalmentajan neuvoja.

TASAPAINOISEN, itsevarman, itsekriittisen ja huumorintajuisen Karjalaisen isä on liikuntaluokan opettaja alakoulussa ja äiti liikunnanopettaja. Huolimatta intohimoisesta jalkapalloilun harrastamisesta Karjalaisten perheessä on pitänyt hoitaa kunnialla myös ylioppilastutkinto.
– Meillä on hyvin liikunnallinen perhe, mutta vanhempani eivät ole painostaneet minua urheilemaan. Pelasin myös jääkiekkoa Kärpissä, mutta valitsen maailmalla paljon suuremman lajin eli jalkapallon.

Karjalaisen ja KuPSin näkee seuraavan kerran Kuopiossa Savon Sanomat areenalla lauantaina 30.6 kello 15, jolloin vastassa on SJK.