Reetta oli kaksi kertaa tyrmäystippojen uhrina

Älä koskaan jätä juomaasi vartioimatta. Tyrmäystippoja voi saada missä tahansa. Kuva: Jutta Jauhiainen

Tyrmäystipoissa motiivina on usein seksuaalinen hyväksikäyttö tai varkaus.

Kuopiolainen 20-vuotias Reetta (nimi muutettu) on joutunut parin vuoden aikana kaksi kertaa tyrmäystippojen uhriksi paikallisissa baareissa. Ensimmäisen tapauksen aikaan hän oli ollut poikaystävänsä ja kavereidensa kanssa viettämässä iltaa.
– Lähdimme kaverini kanssa käymään ulkona. Yllättäen menimme todella huonoon kuntoon, emmekä saaneet sanottua mitään järkevää, Reetta kertoo.
Reetta oli oksentanut pöytään ja lähtenyt siitä vessaan. Seurue lähti nopeasti kotiin, mutta Reetta oli maannut koko yön kylpyhuoneen lattialla ja oksentanut.

TOINEN tapaus oli pahempi. Reetta oli ollut ystävänsä kanssa baarissa ja yllättäen Reetalle tuli hyvin huono olo ja hän joutui menemään oksentamaan. Baarista lähdettyä Reetta oli kaatuillut portaikossa ja alkanut oksentaa verensekaista oksennusta. Kotiin päästyään hän oli nukkunut yön kylpyhuoneen lattialla oksennellen, eikä hänellä ole siitä mitään muistikuvia. Vielä seuraavana päivänäkin hän kävi oksentamassa puolen tunnin välein ja huono olo jatkui iltaan saakka.

REETTA korostaa, ettei hän kummallakaan kerralla ollut juonut paljoa alkoholia.
– Molemmilla kerroilla oireet alkoivat ihan yhtäkkiä. Normaalisti minulle ei tule huono olo koskaan, eikä muistikaan mene, vaikka joisin suurempiakin määriä. Ja noilla kerroilla emme tosiaan olleet edes juoneet paljon, eli alkoholista ne eivät voineet johtua.
Tapaukset vaikuttivat sen verran, että Reetta on nykyään entistä tarkempi juomistaan baareissa. Hän myös pyytää juomaansa aina puhtaan pillin baarimikolta.
– Olen kuullut, että tyrmäystippoja saatettaisiin laittaa salaa tiskillä oleviin pilleihin.

ERIKOISLÄÄKÄRI Maria Kaista Myrkytystietokeskuksessa kertoo, ettei ole itse kohdannut tapausta, jossa tyrmäystippoja olisi saatu pillin kautta. Hänen mukaansa se kuitenkin voisi olla teoriassa mahdollista.
– Tyrmäystipoilla tarkoitetaan mitä tahansa ainetta, jolla pyritään saattamaan uhri puolustuskyvyttömään tilaan. Tyrmäystippoina käytettäviä aineita on lukuisia, esimerkiksi huumeet, kuten lakka tai gamma, unilääkkeet, rauhoittavat lääkkeet ja jopa jotkut silmätipat, Kaista kertoo.

OIREET ja tilanteen vakavuus vaihtelevat riippuen käytetystä aineesta ja sen vahvuudesta ja määrästä sekä uhrin koosta. Tavanomaisia oireita ovat esimerkiksi pahoinvointi, sekavuus ja uneliaisuus. Tyrmäystippojen aiheuttama puolustuskyvyttömyyden tila kestää yleensä joitakin tunteja ja on yleensä ohimenevä. Pahimmillaan tipat voivat aiheuttaa jopa hengenvaaran.
– Tyrmäystippoja antavan henkilön motiivina on usein seksuaalinen hyväksikäyttö tai varkaus. Ne jättävät uhriin pysyvät jäljet, vaikka itse myrkytystila väistyisikin, Kaista kertoo.

KAISTAN mukaan on mahdotonta arvioida, kuinka paljon tyrmäystippatapauksia todellisuudessa on. Valtaosa tyrmäystipoista poistuu elimistöstä niin nopeasti, että ne eivät enää näy toksikologisissa näytteissä siinä vaiheessa, kun tyrmäystippoja edes osataan epäillä.
Tiedetään myös, että osassa mahdollisista tapauksista henkilö on todennäköisesti vain nauttinut liikaa alkoholia tai alkoholi on vaikuttanut tavallista voimakkaammin. Kaista muistuttaa, että kyseessä saattaa joskus olla myös sairauskohtaus. Yleiseksi ohjeeksi hän antaa, että jos joku ei reagoi puheeseen ja kosketukseen, tai valittaa hengitysvaikeuksia tai rintakipuja, on syytä soittaa hätäkeskukseen.

JOS epäilee saaneensa tyrmäystippoja, on syytä hakeutua lääkäriin. Lisäksi Kaista ohjeistaa tekemään aina rikosilmoituksen poliisille.

Välty tyrmäystipoilta

  • Pidä aina juomasi näköpiirissä, äläkä jätä niitä vartioimatta.
  • Tyrmäystipat liitetään yleisimmin yöelämään ja alkoholin nauttimiseen. Myös muissakin tilanteissa on hyvä olla varovainen.
  • Älä ota vastaan drinkkiä tuntemattomalta ihmiseltä, jos tilanne epäilyttää.