Rehellistä ja rohkeaa puhetta pimpistä

Päivi Savolainen on kirjoittanut Ompeluseuroissa huomenna nähtävän Rapsodia Pimpille -teoksen. Teoksessa esiintyy muun muassa Johanna Jauhiainen. Kuva: Inka Matilainen

Ompeluseuroissa nähdään huomenna Rapsodia pimpille -esitys. Sitä varten käsikirjoittaja Päivi Savolainen piti pimppipäiväkirjaa.

Sana vagina tulee latinan sanasta, joka tarkoittaa miekan tai veitsen suojusta. En ole tuppi tai suojus millekään. En edes itselleni. Unohdetaan vagina. Kurtturuusu, orkidea, muffinssi.”
Siinä pieni näyte Jo Boman -Orkestran seuraavasta Ompeluseuroista huomenna torstaina kello 18, jossa nähdään Rapsodia pimpille -esitys.

Nimensä mukaisesti esityksessä käsitellään pimppiä, vaginaa, pimperoa, kukkaa, orkideaa, pillua, muffinssia, miten kukakin sen nyt haluaa nimetä. Kyseessä on kuopiolaisen Päivi Savolaisen kirjoittama teos ja esityksessä nähdään Johanna Jauhiainen, Tintti Tinkala ja Jaana Kurttila. Teos koostuu lyhyistä teksteistä, ja teema pyörii naisen seksuaalisuuden, itsetyydytyksen, haluttomuuden ja gynekologisten tutkimusten ympärillä.
– Ajatus lähti aluksi siitä, että olisimme halunneet Johannan kanssa järjestää feministisiä kiroiluiltamia, mutta se jäi hautautumaan ja muotoutui niin, että entäs jos olisi ilta, jossa kerrottaisiin v*ttu-runoja. Pohdimme Kalevalan poistettuja runoja, joita on jo muualla esitettykin, mutta sitten tuntui, että olisi kuitenkin kiva kirjoittaa jotain itse eikä esittää toisten tekstiä, Päivi Savolainen avaa taustoja.

Tekstiä kehittäessään Savolainen alkoi pitää ”pimppipäiväkirjaa”. Hän seurasi uutisointia sekä tutkimuksia liittyen aiheeseen ja naisen seksuaalisuuteen. Myös Jauhiainen alkoi kiinnittää asiaan enemmän huomiota.
– Siinä sai huomata, että asia on ilahduttavan paljon esillä monessa muodossa. Yhtenä hienona esimerkkinä Ylen dokumentti ”Seksi kuuluu kaikille”, Jauhiainen sanoo.

Teoksessa pohditaan muun muassa naisen halua ja oikeutta nautintoon. Siinä on feministinen taustavire, jossa pohditaan muun muassa, kuinka poliittinen aihe naisen seksuaalisuus on ja kuinka sitä yhä halutaan rajoittaa, toisin kuin miesten.
– Jos nainen raiskataan kadulla, edelleen tulee kommentteja, että mitäs pukeuduit vaikka liian paljastavasti. Ja miksi naisten pitäisi piilotella terveyssidettä, kun menee vessaan julkisella paikalla, naiset heittävät esimerkkejä.

Esitys on tehty huumorilla, mutta sen tarkoitus on myös laittaa ajattelemaan. Naiset sanovat, ettei esityksessä ole alastomuutta eikä siinä nähdä sukupuolielimiä, vaikka kyseessä onkin myös visuaalinen teos. He tietävät, että osassa ihmisiä aihe saattaa herättää vastustusta ja se on myös yksi syy käsitellä aihetta.
– Osa varmasti toteaa, että miksi tästä muka tarvitsee puhua tai että eikö jokainen voisi pitää asioita omana tietonaan. Tarkoituksena onkin myös rohkaista ihmisiä puhumaan asioista ja kyseessä on kuitenkin asia, joka koskettaa käytännössä jokaista, Jauhiainen avaa.
– Ja tässäkin tilanteessa ei kenenkään ole pakko puhua. Mutta se ei tarkoita sitä, etteivät muut saisi puhua. Ja niin kauan kuin ihmiset eivät ole tasa-arvoisia ja saa rakastaa ketä haluaa, näistä asioista täytyy puhua. Ymmärrämme, että aihe voi olla toisille hankala, ja toisten rajoja pitää kunnioittaa. Siksi esityksestäkin saa lähteä kesken pois, jos siltä tuntuu, Savolainen lisää.

Jauhiasen ja Savolaisen mielestä keskustelun seksuaalisuudesta pitäisi olla vapaampaa. Siksi teoksessa puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Kyseessä on kuitenkin maailman luonnollisin asia.
– Moni luulee, että kun puhutaan seksuaalisuudesta, pitäisi aina paljastaa itsestä jotain, vaikka asioista voisi puhua vapaasti vain yleisellä tasolla.

  • Jo Boman -Orkestra: Rapsodia pimpille / Ompeluseurat tänään keskiviikkona 6.11. klo 15 avoimet harjoitukset ja itse esitys huomenna torstaina 7.11. klo 18 osoitteessa Puijonkatu 14. Vapaa pääsy.

Ompeluseurat

  • Ompeluseurat yhdistää taiteen, musiikin ja käsityöt. Nimensä mukaisesti Ompeluseurojen on tarkoitus elvyttää ompeluseuraperinnettä, mutta samalla modernisoida sitä.
  • Ompeluseurojen taustalla on monitaiteellinen kollektiivi Jo Boman -Orkestra.