Roskaton selfie

Viime viikolla uutisoitiin, kuinka ihmiset jonottivat päästäkseen nappaamaan itsestään selfien Kolin huipulla. Sakkia oli siis niin paljon, että porukka jonotti vuoroaan saadakseen ottaa kuvan maisemasta ja omasta naamasta. Varmaan kiva fiilistellä jylhää kalliomaisemaa, kun vieressä joku naputtelee rannekelloaan, että nyt ois mun vuoro.
Tänä kesänä luontomatkailu on noussut valtavaan suosioon. Täysin ymmärrettävästi, sillä ulkomaanmatkat olivat pannassa koko kevään ja rapakon taakse ei moni vieläkään uskalla lähteä. Asuntoautoja ja -vaunuja on ostettu ja vuokrattu ennätysmäärä. Mediat listaavat lähes päivittäin Suomen luontomatkailun helmiä ja salaisia kohteita.
On hienoa, että ihmiset ovat innostuneet kotimaasta. Lähipitäjien tutkiminen on paitsi ekologisempaa kuin ulkomaanmatkailu myös taloudellemme hyväksi.
Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa.
Samalla kun ihmiset ovat sankoin joukoin siirtyneet luontokohteisiin matkassa menivät myös roskat. Esimerkiksi Pidä Saaristo siistinä -yhdistyksen työntekijät ovat huomanneet, että luontoon jätetyn roskan määrä lisääntyi korona-aikana. Ja valitettavasti, mitä enemmän ihmisiä, sitä enemmän roskia ja mahdollisesti muutakin tuhoa. Luonnon kunnioitus näkyy monen hästägeissä, muttei teoissa.
Maailmalta on liian monta esimerkkiä, kuinka massaturismi on pilannut luontokohteita. Suomessa ei tiedettävästi vielä ole tällaista hätää, mutta se on hyvä pitää mielessä.
Luonnosta nauttiminen on jokaisen meidän oikeus, mutta sitä ei saa pitää itsestään selvänä.

Kirjoittaja on toimittaja.