Ruoka-apujärjestöt yhteistyöhön

Vuokko Pitkänen, Terno Lindgren, Rauno Taskinen, Arja Iivarinen, Anne Nordfors ja Harri Miettinen luovat uutta yhteistyötä innolla. Kuva: Inka Matilainen

Ruokatyöläiset lähtevät yhteiselle risteilylle.

Kuopiolaiset ruoka-apujärjestöt ovat päättäneet lyödä viisaat päänsä yhteen ja ryhtyä yhteistyöhön. Ensimmäinen yhteistyön hedelmä toteutuu jo tulevana perjantaina, kun Virvatuli ry, Tukikohta diakonia ry, Kuopion Ruoka-apu ry ja ViaDia Pohjois-Savo ry järjestävät yhteisen tyhy-päivän vapaaehtoisille työntekijöilleen.
– Lähdemme risteilemään Osmo-laivalla Kallavedelle ja tarjolla on myös ruoka. Tarkoituksena on kiittää vapaaehtoisia ja tuoda samanlaista työtä eri paikoissa tekevät ihmiset yhteen. Tyhy-päivä rahoitetaan avustuksilla, kertovat Tukikohdan diakonian puheenjohtaja Anne Nordfors, sihteeri Vuokko Pitkänen, yhteistyötä koordinoinut Rauno Taskinen, Ruoka-avun puheenjohtaja Harri Miettinen, Virvatulen puheenjohtaja Arja Iivarinen ja ViaDian ohjaaja Terno Lindgren.

RISTEILY on kiitos vapaaehtoistyöntekijöille ja laivalle onkin tulossa satakunta henkeä. Järjestöjen edustajat sanovat, että työhyvinvointi unohtuu usein vapaaehtoistyössä, vaikka sielläkin sitä tarvitaan.
– Monella on siitä puhetta, mutta yleensä ei ole rahaa järjestää mitään. Siksi on hienoa, että tällaista voidaan tehdä yhdessä, Miettinen sanoo.
– Vapaaehtoistyötä tehdään usein suurella sydämellä ja siksi järjestöt pitävät tärkeänä, että työntekijät huomataan ja he tuntevat itsensä tärkeäksi, Lindgren lisää.

TÄLLÄ hetkellä ruoka-apujärjestöjen yhteistyö on vielä alkutekijöissään, mutta intoa ja ideoita porukalla piisaa, joten muutakin tullaan varmasti näkemään. Pohdinnassa on muun muassa yhteisiä koulutuksia vapaaehtoisille.
– Miksi emme tekisi yhteistyötä, sillä emme me ole kilpailijoita vaan teemme kaikki tärkeää työtä. Se on muutenkin nykypäivän juttu, että yhdessä tehdään ja autetaan ihmistä, Iivarinen ja Nordfors sanovat.
– Minun toiveissani olisi, että voisimme järjestää yhdessä asiakkaille tapahtumia, joihin kukin yhdistys toisi jotain. Esimerkiksi niin, että yksi järjestäisi musiikin, toinen makkarat ja niin edespäin, Miettinen sanoo.

RUOKATYÖJÄRJESTÖJEN edustajat harmittelevat, ettei ruokatyössä vapaaehtoisena oleminen kelpaa aktiivimalliin. Jos se kelpaisi, saataisiin järjestöihin varmasti lisää tarvittavia käsipareja avuksi.
– Tätä työtä tekevä porukka jää usein hyvin pieneksi ja siksi on tärkeää huolehtia heidän jaksamisestaan. On harmi, ettei vapaaehtoistyö kelpaa aktiivimalliin, vaikka kaikki me tiedämme, että tätä kautta moni on kuntoutunut takaisin työkykyiseksi, Taskinen sanoo.