Ryöstäjät saatiin kiinni oman porukan voimin

Sirpa Karppi tutki kauppansa valvontakameran videoita yli kaksi päivää, mutta se kannatti koska ryöstäjät saatiin sen ansiosta kiinni. Kuva: Inka Matilainen

K-Market Neulamuikun henkilökunta pääsi itse kauppansa ryöstäjien jäljille tutkimalla valvontakameran nauhoja.

Viime vuoden lopulla mustiin pukeutunut ja huppuun itsensä verhoillut mies ryösti veitsellä uhaten Neulamäessä sijaitsevan K-market Neulamuikun. Mies keräsi aikansa rohkeutta kaupan tuulikaapissa ja lopulta paineli kassalle, veti ison veitsen hihastaan ja vaati rahoja. Myyjä ojensi rahat rauhallisesti ja mies karkasi muutaman pienen saaliin kanssa. Ryöstäjä ja hänen rikoskumppaninsa jäivät kuitenkin kiinni pari päivää tapahtuneen jälkeen. Ja se oli kauppias Sirpa Karpin ja hänen työntekijöidensä ansiota.

Karppi ja työntekijä Harri Niskanen kertovat, että eräs kaupan työntekijä oli hoksannut, että kaupassa oli ryöstöä edeltävänä päivänä vieraillut kaksi epäilyttävästi käyttäytyvää kaveria. Karppi alkoi tutkia kaupan valvontakameroiden kuvaa, josta miehet oli lopulta helppo tunnistaa.
– Tiesimme keitä kaverit olivat. Nauhoista näkyi selkeän tunnistettavasti heidän ja mukana olleiden seuralaisten liikkeet ja toimet.

Lopulta he jäivät kiinni kun he tulivat kauppaan kaksi päivää ryöstön jälkeen tekemään kaljaostoksia. Karppi ja Niskanen kertoivat hoksanneensa hyvin äkkiä, että nyt ryöstäjä on kaupassa. Niskanen meni takahuoneeseen soittamaan hätäkeskukseen ja Karppi järjesti kassalle ”shown”, jotta mies saataisiin pidettyä kaupassa poliisin tuloon asti.
– Sanoin miehelle, että onko hänellä kiire, että kun meidän pitäisi löytää eräs paketti, johon hän vastasi, että ei. Sitten laitoin työntekijän etsimään kuvitteellista pakettia, jota ei tietenkään löytynyt. Kassalle alkoi kertyä jonoa, joten avasin toisen kassan, mutta keksin, että sille kassalle ei voi maksaa alkoholia, Karppi kertoo.
Henkilökunta sai pidettyä miehen kaupassa ja poliisi nappasi hänet kassajonosta.

Ei mennyt kauan poliisin lähdöstä, kun toinenkin rikoskumppani saapui paikalle.
– Hänellä ei kuitenkaan ollut malttia odottaa ja emme saaneet pidettyä häntä kaupassa. Harri lähti pihalle seuraamaan, mihin toinen kaveri lähti ja soitti samalla hätäkeskukseen, Karppi kertoo.
– Kuljin hänen perässään, kunnes hän hävisi lähimetsikköön. Mies kuitenkin saatiin kiinni tyttöystävänsä kotoa Neulamäestä, Harri sanoo.

Karppi itse muistaa vastaavan tilanteen aivan kauppiasuransa alusta, vuodelta 2011. Silloin hänet yritettiin ryöstää veitsellä uhaten. Se jäi kuitenkin yritykseksi.
– Jäin harjoittelijan kanssa kahdestaan kaupalle, kun kassalle tuli mies joka tyrkytti veistä hihastaan ja sanoi: ”anna rahat”. Minä tokaisin, että enkä anna ja kumarruin painamaan hälytysnappia. Samaan aikaan hän yritti paukuttaa kassaa. Sanoin, että ”ei se kuule sinulle aukea” ja mies lähti tyhjine muovipusseineen pois. Hän jäi myöhemmin kiinni meidän kaupalta ja sai yrityksestään 1,5 vuoden vankeustuomion.

Kaupan henkilökunnalle järjestettiin ryöstön jälkeen ”purkutilaisuus”, jossa tapahtunut käytiin perusteellisesti läpi. Vaikka vastaavat tilanteet ovat vielä harvinaisia, on niihin osattava varautua.
– Meillä toimittiin aivan oikein, kun rahat annettiin rauhallisesti ryöstäjälle. Niin juuri kuuluu tehdä. Ja vaikka ei omaan kauppaan kohdistuisikaan, niin aina kun kuulee, että joku muu kauppa on ryöstetty niin kyllä se laittaa itsensäkin varpailleen.

Karppi kertoo, että kauppojen kassoissa ei enää nykyään pidetä 20 euroa isompia seteleitä, vaan kaikki sitä suuremmat setelit siirretään useita kertoja päivässä turvasäilöön. Siksi kassoilta jää yleensä käteen laiha ryöstösaalis.
– Ja meidän kaupassa on 16 kameraa ympäri myymälää. Lisäksi meillä on alueen kauppiaiden kesken yhteinen WhatsApp-ryhmä, jossa vaihdamme tietoa myös rötöstelijöistä. Viime tammikuussa saimme ryhmän avulla kiinni muissa kaupoissa ryöstöjä tehneen henkilön.

Ryöstö eroaa varkaudesta

Ryöstö on Suomen rikoslaissa määritelty rikos, jossa toisen omaisuutta anastetaan tai otetaan luvatta käyttöön väkivallan tai sen uhan avulla. Ero varkauteen on se, että ryöstö sisältää ihmiseen kohdistuvaa väkivaltaa tai sen uhkaa.