Saaristokaupungista tuli eniten palautetta

Viikkosavo keräsi kaupunkilaisilta palautteita Kuopion asuinalueista. Saimmekin lukuisia viestejä, kiitos niistä. Kehitysehdotuksissa korostuivat muutamat alueet: Saaristokaupunki, Puijonlaakso ja Männistö.

Saaristokaupunkilaisten palautteisiin on helppo yhtyä. Olen heidän kanssaan samaa mieltä oikeastaan kaikesta. Ennen kaikkea alueella asuvat kritisoivat palveluiden puutetta. Alueelta puuttuu esimerkiksi posti, apteekki, pankkiautomaatti, kahvila-ravintolapalvelut ja vaikkapa kuntosali. Vertailun vuoksi, nämä kaikki löytyvät omalta asuinalueeltani Petoselta. Oikeaa kahvilaa ei tosin taida löytyä, kuten joku palautetta lähettikin, mutta ravintoloita kyllä löytyy. Enpä mielelläni noista palveluista luopuisi. Saaristokaupunkilaiset myös ehdottivat, voisiko Saaristokadun nopeusrajoituksen nostaa koko matkalle 50 kilometriin tunnissa, ja voisiko Lehtoniemen S-marketin katettua kylmätilaa käyttää vaikkapa torimyyntiin. Tosin palautteenantaja on täysin oikeassa tässä: ”Palvelut vaatisivat paikallisten asukkaiden aktiivisuutta tehdä ostoksiaan näissä paikallisissa kohteissa. Ei yksikään palvelu elä ilman asiakkaita ja lähiöihin on turha kuvitella asiakasryntäystä muualta kaupungista”.

Vaikka Petosta on monesti asuinalueena mollattukin, niin palautteet joita sieltä saatiin, olivat kaikki pääsääntöisesti positiivisia. Kuten eräskin kirjoitti: ”Kaikki tarvitsemamme palvelut ovat lähellä. Kaunis luonto ja metsä ovat myös muutaman askeleen päässä. Kun tulee tarvetta kulkea keskustaan, yleisten kulkuneuvojen kuten bussien aikataulut osuvat niin, ettei samanlaista palvelua saa kuin pääkaupunkiseudulla. Tämän parempaa sijaintia onnelliseen elämään on vaikea löytää.”

Puijonlaaksossa kommentointia kirvoitti eritoten Sammakkolampi ympäristöineen. Kuten esimerkiksi Litmasenlampikin, myös Sammakkolampi kaipaisi pientä raivausta. Pusikot pois ja rannat näkyviin. Saataisiin paremmin nauttia kauniista lampimaisemasta. ”Sammakkolammen puistoon kaivataan myös monipuolisia kuntoiluvälineitä sekä penkit ja istutukset kuntoon, jotta siitä tulisi yhteinen olohuone, josta voisi olla ylpeä.”

Männistöön taas toivottiin takaisin apteekkia, joka sieltä jokunen vuosi takaperin lähti. Huolta kannettiin myös siitä, mihin kaikki lapset mahtuvat hoitoon ja kouluun, kun Pappilanmäelle ja Linnanpellollekin valmistuu uusia kerrostaloja.

”Väkisinkin tulee sellainen ajatus mieleen, että vanhat asuinalueet jätetään ”huonommalle” ja uusiin alueisiin satsataan.” Näin lopetti kommenttinsa eräs linnanpeltolainen. Ja näin asia ei suinkaan saisi olla, eikä se ole kaupunginkaan tavoite. Jokainen asuinalue on yhtä tärkeä, ja kaikilla asuinalueilla tulisi olla kaikenlaisia asukkaita. Ei varmasti ole kenenkään edun mukaista, jos asuinalueet eriarvoistuvat liikaa, tai suuntautuvat esimerkiksi vain tietyille ikäryhmille.